Hrvatski sabor na dvomjesečnom odmoru

Hrvatski sabor završio je s radom i krenuo u dva mjeseca ljetnog odmora. Prilika je to za saborsku statistiku – o broju donesenih zakona, tačaka dnevnog reda i postavljenih pitanja.

No, na ona pitanja koja javnost najviše zanimaju: koliko su zastupnici dolazili na posao i koliko su trošili na putovanja – novinari nisu dobili odgovore.

U Saboru gotovo nikog. Portiri, konobari, novinari… Ne i zastupnici. Za njih je počelo dugo toplo ljeto. No, pohvalili su se: radili su puno.

U ovom sazivu su u posljednjih godinu i po donijeli 404 zakona, od toga je 171 usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije (EU). Zastupnici su ukupno postavili 1.360 pitanja.

Ipak, sabornica najčešće izgleda ovako. Iako postoji elektronska evidencija dolazaka, nema kazni za nedolazak, niti se poimence zna ko je na poslu češće, ko rjeđe, ko nikad.

Na temelju rada

“Nemam sad evidenciju kod sebe. Koliko znam, možemo govoriti da je broj dolazaka, da je pristunost u Saboru povećana”, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor s time se ne slaže, ali zna kako natjerati zastupnike da dođu na posao.

“Da jedan dio plaće zastupnici dobivaju kao fiksni, a drugi dio da bude varijabilan, na temelju rada”, predlaže ona.

“Sve sam to proučavao, ako imamo konsenzus – sve možemo dogovoriti, ali to ne može nametnuti predsjedništvo ili jedan klub”, kaže Leko.

Neki su klubovi zastupnika i članovi aktivniji, neki ni da zucnu za govornicom. Od 150 zastupnika njih čak 12 godinu i po nije progovorilo. Jedna petina zastupnika za riječ se javila 10 puta ili manje.

Šutljivi Karamarko

Među njima je i šef najveće opozicione stranke, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Tomislav Karamarko. Oni najaktivniji govorili su između 500 i 700 puta. Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista 677 puta.

“Po svemu onome koliko saborski zastupnici ne govore ili govore malo, mi smo preplaćeni, imamo prevelike plaće”, smatra on.

Plata saborskog zastupnika je blizu 2.000 eura. Zato su često izloženi kritikama.

“Na prigovore da ili šute u Saboru ili uopće ne dolaze na posao, saborski zastupnici obično odgovaraju da rade na terenu. No, ovoga puta novinari nisu dobili podatke o tome. Troškove za putovanja, dnevnice, prijevoz, odvojeni život u Saboru još nisu izračunali”, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Predsjednik Sabora obećao je naknadno dostaviti te podatke. Na inicijativu Jadranke Kosor da se ljetna stanka skrati sa dva na mjesec dana, Leko odgovara da će Sabor vjerovatno i ovoga ljeta vanredno zasjedati.

Izvor: Al Jazeera