Ðukanović spreman prihvatiti pomoć oko KAP-a

Anketni odbor do sada je saslušao više funkcionere DPS-a, koji su negirali navode o zloupotrebi (www.skupstina.me)

Crnogorski premijer Milo Ðukanović izjavio je u utorak da ne namjerava “dovijeka” biti na toj poziciji, ali ni da se seli iz Crne Gore.

On je na konferenciji za novinare o Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), koja je ušla u četvrti sat, rekao da u dosadašnjem radu Vlade vidi i dobre i loše strane i da ne smatra da je to njen limit.

“Rekonstrukcija Vlade nije politička atrakcija, to je otvoreno pitanje prilagođavanja Vlade svim izazovima. Kad ne budem mogao nešto da uradim zbog opstrukcija u sistemu, neće mi biti problem zamijeniti ovu funkciju nekom drugom”, tvrdi Ðukanović.

Premijer je kazao da je za hapšenje ruskog državljanina, finansijskog direktora KAP-a Dmitrija Potrubača, saznao iz medija.

“Ne mislim da ta okolnost može otežati traženje novih investitora”, ocijenio je Ðukanović.

‘Stvar tužilaštva’

Odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da je Potrubač jedini krivac za krađu struje za koju su svi znali, Ðukanović je kazao da nije njegovo da to komentira, već da se treba obratiti tužiocu.

“O razlozima hapšenja znam koliko i vi, iz medija”, tvrdi Ðukanović.

Ðukanović se osvrnuo i na aktuelno pitanje rebalansa budžeta, istakavši da je to jedna od opcija, ali ne i nužna.

Riječ je o normativnoj tehnici kako da riješimo pitanje KAP-a, rekao je Ðukanović i dodao da je spreman saslušati svakog ko je spreman pomoći i ponuditi neko rešenje.

“Za nas je loše da se produžava praksa neregularnih poslovanja”, istakao je Ðukanović.

Odgođeno saslušanje

Sašlušanje crnogorskog premijera i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) pred Anketnim odborom za rasvjetljavanje afere “Snimak”, najavljeno za utorak, odloženo je na neodređeno vrijeme, saopćeno je iz Parlamenta Crne Gore.

U utorak se održava deseta sjednica Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad državnih organa, povodom objavljivanja audiosnimaka i transkripta sa sjednica organa i tijela DPS-a, objavljeno je na internetskoj stranici Skupštine Crne Gore.

Afera “Snimak” vezana je za objavljivanje audiosnimaka sa sjednica organa DPS-a, na kojima je govoreno o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Ðukanović je ranije kazao da je afera “Snimak“ plod opozicione manipulacije kako bi ostvarila bolji rezultat na izborima u toj državi, podsjeća Tanjug.

Saslušani funkcioneri

“Afera ‘Snimak’ je produkt tipično balkanske političke iluzije da se do izbornog uspjeha može doći manipulacijama, manirima slabića svjesnog da nije u stanju da se biračima predstavi novim kvalitetom, pa stoga opredijeljenog da svoj hendikep pokuša nadomjestiti diskreditovanjem političke konkurencije”, naveo je on.

Anketni odbor do sada je saslušao više funkcionere DPS-a i svi su negirali navode da je bilo prilikom zapošljavanja bilo favoriziranja članova te partije.

Odlukom o formiranju Anketnog odbora predviđeno da na čelu tog tijela bude predstavnik opozicije, odnosno Koča Pavlović iz Demokratskog fronta (DF).

Prema odluci o formiranju, Anketni odbor treba do kraja jula završiti parlamentarnu istragu o aferi “Snimak”.

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković saopštio je ranije da je pokrenut i istražni postupak u vezi s aferom “Snimak”, dodajući da ispitivanje tog slučaja neće trajati unedogled.

Izvor: Agencije