Dačić smijenio komandanta Žandarmerije

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao je u utorak poslije podne smjenu komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića. Smjena stupa na snagu odmah, rečeno je za Al Jazeeru.

Bratislav Dikić je odmah nakon smjene za Al Jazeeru rekao da nije primio nikakav poziv.

“Čuo sam za predlog smene iz medija, mene tim povodom tokom celog dana niko nije zvao”, kazao je Dikić.

U izjavi za televiziju B92, Dikić je ocijenio da razlog njegove smjene nije slučaj ubistva dva mladića kod Jagodine za koje je osumnjičen jedan pripadnik Žandarmerije, već da su u pitanju drugi razlozi.

“Razlog moje smene nije ono što se navodi u medijima. Taj pripadnik žandarmerije (osumnjičen za ubistvo) ima svog komandanta u Kraljevu za koga je još pre godinu dana zatražena smena, ali ga je (direktor policije Milorad) Veljović zaštitio”, rekao je Dikić.

“Građani Srbije, braćo i sestre, očigledno je da nekome smeta moj starosrpski način ophođenja i moje izjašnjavanje kao Srbina u svojoj i našoj zemlji Srbiji. Doći će vreme kada će se i to promeniti”, rekao je on.

Dikić je rekao da je to ubistvo za svaku osudu i da u slučaju da postoji njegova subjektivna odgovornost, isto tako postoji odgovornost i direktora policije.

On je rekao i da neće dozvoliti da neko obezvrijedi sve ono što je postigao u svom radu.

Inicijativa Veljovića

Direktor policije Srbije Milorad Veljović izjavio je ranije da je Dačiću u utorak ujutro predložio smjenu Dikića.

Smjena je uslijedila nakon incidenta u ataru sela Ratković kod Rekovca, gdje su pronađena dva ugljenisana tijela u spaljenom automobilu, zbog čega je kao osumnjičeni Višem sudu u Kraljevu priveden jedan pripadnik Žandarmerije, navodi Tanjug.

“Već mesecima se u javnosti špekuliše o tome da se elitni odred Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije na neki način odmetnuo od policije Srbije i da deluje samostalno”, izvještava iz Beograda Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

“Direktor policije Milorad Veljović je to sada na neki način potvrdio”, dodaje ona.

Veljović je dodao da je ministru Dačiću predložio smjenu komandanta Dikića jer je to najmanje što se moglo učiniti.

“Ovo je nešto što se nikad ne sme ponoviti. Nijedan pojedinac ne sme biti iznad sistema i države, niko ne može sebi dozvoliti da funkcioniše izvan sistema direkcije policije ako je u tom sistemu”, rekao je Veljović.

‘Kap koja je prelila čašu’

On je dodao da je ubistvo dva mladića kod Rekovca kap koja je prelila čašu.

Dačić će potpisati

Premijer Dačić je potvrdio u utorak da je dobio Veljovićev prijedlog za smjenu Dikića i rekao da će potpisati rješenje o smjeni prvog čovjeka Žandarmerije.

“Potpisaću zahtev, ne ulazeći u razloge za razrešenje”, kazao je on novinarima u Beogradu.

“Mislim da je ovo kap koja je prelila čašu, ja na ovaj način želim da policija bude ono što treba, profesionalna služba koja radi u interesu narodna. Nije bitan ni Veljović, ni Rodoljub Milović, ni Dikić, ne sme niko van Direkcije policije da stvara veze i vezice kako bi tražio svoju zaštitu”, poručio je Veljović i dodao da je u ponedjeljak, povodom ubistva u Rekovcu, zatražio od Dikića da se stavi na raspolaganje Upravi kriminalističke policije.

Veljović je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što od Sektora unutrašnje kontrole nije dobio izvještaj o djelovanju Žandarmerije u Nišu, gdje su, prema izvještajima medija, neki pripadnici Žandarmerije bili umiješani u brojne kriminalne radnje.

“Da je taj slučaj rešen, ovaj događaj se možda ne bi ni desio”, kazao je Veljović, koji je porodici ubijenih mladića izrazio saučešće, a javnosti Srbije izvinjenje, iako je osoba osumnjičena za taj zločin “izrod”, a ne predstavnik policije i Žandarmerije.

“Budite sigurni da mi nećemo stati na ovome. To se više ne tiče samo Žandarmerije, već i svih ostalih uprava u Direkciji policije”, poručio je Veljović.

Dodao je i da očekuje potpunu podršku ministra Dačića te konstatirao da su u Žandarmeriji poremećeni odnosi i da ta služba ne funkcionira, zbog čega je, kako je naveo, još ranije govorio o neophodnosti smjena u toj jedinici.

Izvor: Al Jazeera i agencije