Štrajk glađu u kruševačkoj Župi

Peti dan zaredom grupa radnika hemijske industrije Župa iz Kruševca štrajkuje glađu. Kažu da drugog izbora nemaju, jer još čekaju na isplatu 28 plata.

Zlatko Milić je cijeli radni vijek proveo u Župi. Kaže da 335 zaposlenih dijeli sudbinu ovog nekada uspješnog preduzeća. Deset godina nakon privatizacije na prosjačkom su štapu. Njegovu porodicu sada hrani maloljetno dijete.

“Sin od 16 godina, kolege znaju, to dete mi sad radi teške fizičke poslove, pošto je na raspustu i koji me je molio da ne radim ovo, da ne idem u štrajk… Zamislite onda šta dalje”, rekao je Milić.

Drugog posla u Kruševcu nema, kaže jedna od radnica Župe Slađana Milosavljević, koja je pomoć potražila i od socijalne službe. Tamo joj je rečeno da pravo na pomoć nema, jer joj je, po Ustavu Srbije, zagarantiran lični dohodak. To što ga ne prima dvije i po godine, kaže, nikoga ne interesira.

Kako nahraniti dijete

“Ja sam je onda pitala šta ću sa mojim maloletnim detetom, može da me tuži, ima prava po Ustavu zemlje Srbije, pošto ja ne brinem o njemu, nemam od čega da ga hranim. To je vaše pravo, a nikakvo pravo na nadoknadu nemate”, rekla je Slađana Milosavljević.

Pošto nisu vidjeli drugo rješenje, tridesetak radnika Župe odlučilo je da pažnju javnosti na svoje probleme skrenu štrajkom glađu. I ne namjeravaju od toga odustati, izvještava iz Kruševca reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

“Znači, ovo je dno dna, više nema gde dole. Na ivici smo egzistencije, nemamo čime da izdržavamo porodice, nažalost, a niko nema razumevanja za to”, priča radnik Zoran Milanović.

“Mi tražimo da nam se isplati pet plata na republičkom nivou, koja je minimalac. To je to, mi to tražimo”, dodaje njegov kolega Dalibor Jović.

U planu nova hipoteka

Drugim riječima, skoro 900 eura po radniku umjesto 28 zaostalih plata. Iz uprave Župe stigla je ponuda.

“A ponuda je sledeća – jedna plata u iznosu od 90 evra mesečno za radno angažovane i upola manje za radnike na plaćenom odsustvu. Za bolju ponudu para nema, kaže direktorka Župe Snežana Stojković, najavljujući da postoji plan za isplatu preostalih plata”, izvještava Anne Marie Ćurčić.

“Planiramo da stavimo hipoteku na neki deo hemijske industrije koji je slobodan, koji nije pod hipotekom, iz razloga što smo imali tri kredita i hipoteke imamo od strane Agrobanke, koja je u stečaju, Komercijalne banke, Invest banke u stečaju i Vojvođanske banke”, rekla je Snežana Stojković.

U međuvremenu, uprava Župe spas za preduzeće vidi u novoj privatizaciji. Prethodna iz 2004. godine je propala, kao i niz narednih pokušaja da se Župi pronađe strateški partner i čiji radnici, kako kažu, ne traže milostinju, već samo ono što je zarađeno.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO