Protest sindikata protiv planova za INA-u

Članovi sindikata prali su prozore automobila u znak protesta (Goran Kova?i? / Pixsell)
Članovi sindikata prali su prozore automobila u znak protesta (Goran Kova?i? / Pixsell)

Članovi Sindikata radnika INA-e i društava INA-e “Inaš” danas su u pet hrvatskih gradova prali prozore na automobilima i dijelili žvakaće gume kako bi upozorili da se tu hrvatsku naftnu kompaniju od naftaša želi svesti na trgovca guma za žvakanje, a njene radnike na perače prozora.

Sindikalci su akcije pranja prozora održali u Zagrebu, Sisku, Rijeci, Splitu i Osijeku, nezadovoljni planom Uprave kojim se benzinske pumpe daju u franšizu privatnim poduzetnicima, javlja Hina.

Oni tvrde da se time INA pretvara u podružnicu mađarskog MOL-a, koja će se jeftino riješiti trećine zaposlenih i zatvoriti više od sto pumpi.

“Okupili smo se da bismo poslali poruku Vladi, koja je preko 45 posto vlasnik INA-e, da se pokrene i da pokuša zaustaviti sadašnje stanje, odnosno ovo seciranje i uništavanje”, rekao je predstavnik Inaša Đuro Butorac ispred upravne zgrade naftne kompanije u Zagrebu.

INA je, kažu sindikalci, bila vlasnik hotela i odmarališta, a sada nema ništa, dok se radnike pretvara u najamnu radnu snagu koja će raditi za minimalac.

Protest ispred Vlade

Nezadovoljan odnosom snaga između INA-e i MOL-a, Inaš traži od Vlade da poduzme nužne korake kako bi se zaštitili nacionalni interesi i energetska neovisnost Hrvatske.

Butorac tvrdi da se ugovor između Vlade i MOL-a ne poštuje i da se masovno zatvaraju segmenti hrvatske naftne kompanije, poput rafinerije u Sisku koju se pretvara u skladište, dok brojna postrojenja po drugim gradovima zjape prazna.

“Preko tri tisuće ljudi je otišlo iz INA-e i mislimo da je krajnji trenutak da se to promijeni”, kaže Butorac.

Po sindikalnim podacima u maloprodaji INA-e trenutno radi blizu 2.700 zaposlenika koji bi bili izdvojeni iz te naftne kompanije, a osnovni motiv je, kažu, stvaranje ekstra profita za poslodavca.

Sindikat smatra da Vlada treba brže formirati pregovarački odbor. Ne žele govoriti ima li dioničarski ugovor veze s nepravomoćnom presudom prema kojoj je bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi dao mito za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i.

“Ne bih o tome, ali ako je bivšem premijeru suđeno zbog nečega nezakonitoga onda očekujemo od Vlade da to zaustavi”, kazao je Butorac.

Inaš je najavio protestni skup pred zgradom Vlade za 18. juli, protiveći se obespravljivanju radnika i svođenju najveće hrvatske naftne kompanije na MOL-ovu podružnicu.

Reagirajući na današnju akciju Sindikata Inaš, iz INA-e su poručili da “novi operativni model maloprodaje donosi konkurentnost”.

Dodaju da se na taj način “osigurava dugoročna održivost maloprodajnog poslovanja i njezin rast i razvoj na domaćem i regionalnom tržištu”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO