HDZ mijenja stav o promjeni Ustava

Polemike o inicijativi Socijaldemokratske partije (SDP) za izmjenom Ustava, kojim se želi uvesti nezastarijevanje politički motiviranih ubistava i dalje traju. No, nakon što su u nedjelju iz Katoličke crkve stigli signali da se slažu s inicijativom vladajuće stranke, priču je u ponedjeljak naglo promijenila i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Šef najjače opozicijske stranke poručio je kako bi najesen, ipak, mogli pristati na ustavne promjene.

Osam sedmica za osam riječi – taj je rok hrvatski premijer Zoran Milanović dao političkim partnerima, ali i protivnicima, za promjenu stava u vezi s izmjenom Ustava. Prvi su se, čini se, počeli lomiti protivnici.

“Ono što smo mogli napraviti s jednom malom lopatom i motikom gospodin Milanović za to treba traktor. Ali ako je potrebno kupiti traktor i trošiti energiju na to, uredu. Mi ćemo, u konačnici, pristati i na to samo da riješimo problem”, kaže Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

Nikad ne reci nikad

Promjena stava HDZ-a uslijedila je samo dan poslije signala Katoličke crkve da podržavaju inicijativu vladajućih. No, o tome na susretu predstavnika Hrvatskog sabora i Biskupske konferencije u ponedjeljak, prema službenom saopćenju, nije bilo riječi. I dok HDZ mijenja priču, koalicijski partneri SDP-a i dalje su protiv, ali više ne istom žestinom.

“Pa, gledajte, u politici vrijedi ona krilatica – nikad ne reci nikad”, ocijenio je potpredsjednik Sabora Milorad Batinić iz Hrvatske narodne stranke (HNS).

HNS je podržao izmjenu zakona o primjeni evropskog naloga za hapšenje, kojim je onemogućeno izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, bivšeg udbaša osumnjičenog za ubistvo hrvatskog emigranta. No, ne podržavaju da se u Ustav uvede nezastarijevanje političkih ubistava, a vjeruju da to neće dovesti do koalicijske krize. S druge strane, SDP vjeruje da će promijeniti stav.

Još će se razgovarati

“Nisam shvatio da se HNS protivi sadržaju ove inicijative, a to znači da ćemo s njima još razgovarati”, ocijenio je Peđa Grbin (SDP), predsjednik Odbora za Ustav.

Ne čudi ih zato promjena stava HDZ-a.

“Mi smo bili protiv zbog procedure. Milanović spominje bizantizam i švedski model. Pa ovo je bizantizam”, istakao je lider HDZ-a.

O ovoj se temi u Saboru do daljnjega neće govoriti, jer je u ponedjeljak završeno ljetno zasjedanje, a zastupnici će svoja radna mjesta zauzeti ponovno za dva mjeseca.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Polemike oko inicijative SDP-a za izmjenom ustava, kojim se želi uvesti nezastarijevanje politički motiviranih ubistava i dalje traju. No, nakon što su u nedjelju iz Katoličke crkve stigli signali da se slažu s inicijativom vladajuće stranke, priču je u ponedjeljak naglo promijenio i HDZ. Šef najjače opozicijske stranke poručio je kako bi najesen ipak mogli […]

Dok nakon drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj HDZ vodi po broju osvojenih županija i gradova, SDP se može pohvaliti gradonačelničkim pozicijama u tri od četiri velika grada. Zadovoljan može biti i Milan Bandić, bivši SDP-ovac koji je i peti put zaredom osvojio hrvatsku metropolu, a ima i velike šanse za sastavljanje većine u gradskoj […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO