Građani Srbije za rekonstrukciju Vlade

Na pitanje ko bi trebao biti premijer 74 posto ispitanika se odlučilo za Aleksandra Vučića (AP)

Dvije trećine građana Srbije, odnosno 67 posto, podržava rekonstrukcije Vlade, s tim da je 31 posto za rekonstrukciju, a 36 posto prije za rekonstrukciju nego za izbore, dok jedna trećina nije za promjene, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja agencije Faktor plus.

U istraživanju provedenom od 5. do 11. jula na uzorku od 1.040 ispitanika, na vrhu liste nepopularnih ministara su Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i Mlađan Dinkić, prenosi Tanjug.

Potom slijede Verica Kalanović, Sulejman Ugljanin, Milan Bačević, Alisa Marić, Velimir Ilić, Slavica Ðukić-Dejanović i Goran Knežević.

Vanredni izbori

Na pitanje do čega bi dovela eventualna rekonstrukcija, 35 posto smatra da bi došlo do određenog povećanja efikasnosti u realizaciji ciljeva Vlade, po 22 posto smatra da bi bilo suštinskih promjena u politici Vlade i da neće biti promjena u politici i kvalitetu rada Vlade, dok 21 posto misli da bi to bile „kozmetičke“ promjene.

Na pitanje da li su za vanredne izbore, uz mogućnost više odgovora, 64 posto anketiranih je reklo „da“ zato što trenutno stanje ne odgovara realnom odnosu snaga, 46 „da“ jer pojedine stranke ne zaslužuju da budu u vladajućoj koaliciji, a 30 posto je odgovorilo da nisu za vanredne izbore.

Na pitanje ko bi trebao biti premijer 74 posto ispitanika se odlučilo za Aleksandra Vučića, a 16 posto za Ivicu Dačića.

Odgovarajući na pitanje o najvećim uspjesima Vlade, uz mogućnost više odgovora, 82 posto anketiranih je navelo borbu protiv kriminala i korupcije, 48 posto evropske integracije, 42 posto borbu za rješavanje pitanja Kosova, a 36 stabilizaciju dinara.

Dačić: Svačija funkcija na ispitu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedjelju navečer da će Socijalistička partija Srbije u rekonstrukciji Vlade smijeniti najmanje jednog svog ministra i najavio da će krajem predstojeće sedmice stranke vladajuće koalicije izaći sa konačnim prijedlozima personalnih rešenja, sa kojima će se potom ići pred Vladu i Skupštinu.

On je istakao da je “svačija funkcija na ispitu”.

Govoreći o eventualnoj promjeni na premijerskoj poziciji Dačić je ponovio kako je spreman o tome razgovarati i da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji mu je povjerio mandat ili prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić mogu tražiti promjenu koalicionog sporazuma ako to žele. 

On je, međutim, naglasio da Vučić od njega takvo nešto dosad nije tražio.

Upitan da li mu je samoinicijativno to ponudio, budući da su se stvari sada promijenile i da Srpska napredna stranka ima 40 posto podrške, Dačić je rekao kako je “izražavao spremnost da se o tome razgovara, ako je to izlaz”.

“Ja nikada nisam odbijao razgovore na tu temu, ali ne utvrđuje se ko ima koliko glasova prema istraživanju u javnom mnenju, već na izborima”, rekao je Dačić.

On je, međutim, napomenuo da je potpuno čudna situacija to što je aktuelna Vlada otvorila pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, a svako malo se priča o izborima.

Izvor: Agencije