Urbana poljoprivreda u centru Banja Luke

Zdrava hrana proizvedena u centru grada. To je vizija grupe Banjalučana. Osnovali su nevladinu organizaciju, obnovili stari plastenik i počeli organski uzgoj povrća u centru grada. Sve je preraslo u humanitarni projekat.

Plastenik bio je zapušten sedam godina. Onda ga je primjetila grupa mladih. Prije pet mjeseci riješili su da pokrenu organsku proizvodnju povrća. Sada tu raste paprika kao iz bakine bašte, priča Aleksandar.

Mjesto za eksperiment

„Borimo se protiv sistema, koji kaže: nemojte proizvoditi svoju hranu. Evo, u Hrvatskoj, u komšiluku, već je zabranjeno imati svoje sjeme, svoju baštu, konzumirati mlijeko, koje sami proizvode. Nama je to neprirodno. Ne želimo da živimo u svijetu gdje je hrana zabranjena”, ističe Aleksandar Perendić, član UG „Bez granica”, Banja Luka.

Sve što im je trebalo, nabavili su donacijama. I plastenik su dobili besplatno na korištenje. Nisu znali gotovo ništa o uzgoju povrća. Tražili su savjete i informacije na internetu, u literaturi. U drugom dijelu plastenika našli su mjesto i za eksperiment. Tu su posadili razno povrće i začinsko bilje kako bi naučili više o uzgoju povrća. Glavnu riječ vodi Bojan.  Po zanimanju je agronom.

 „U gredicama su biljke sađene po principu kompatibilnosti. Dakle, biljke koje međusobno pomažu jedne druge, biljke koje se međusobno štite, biljke koje međusobno kada rastu jedne pored drugih proizvode tu sinergiju, koja obezbjeđuje i jedan visok prinos i jedan drugačiji sistem uzgoja”, govori Bojan Kos, član UG „Bez granica”.

Bojan kaže da je to što oni rade dokaz kako je poljoprivreda moguća i u gradu, a ne samo na selu.

Urbana poljoprivreda godinama je zastupljena u svijetu. U ovom plasteniku dala je sjajne rezultate. Zato su riješili da pokrenu još jedan projekat. Proizvedene paprike i drugo povrće doniraće socijalno ugroženim i Crvenom krstu.

 „U okviru humanitarnog rada trenutno radimo na projektu „Čovjek za čovjeka”. „Cilj je da okupimo, obiđemo privredne subjekte na teritoriji grada i da formiramo mrežu malih donatora, koji bi dio svojih proizvoda u vidu svakodnevnih potrepština donirali socijalno ugroženim porodicama i pojedincima ovog grada”, kazuje Slavica Jevđenić, članica UG „Bez granica”.

Potpisali su i Memorandum o saradnji sa banjalučkim Centrom za socijalni rad. Centar će pripremiti evidenciju socijalno ugroženih porodica i pojedinaca.

Tona paprika

„Mi smo nevladina, neprofitna organizacija tako da nemamo pravo da ovu tonu paprike, koliko vidite iza nas, prodamo na tržnici ili negdje. Postaćemo firma ilegale, a ne želimo da se to desi”, ističe Aleksandar Perendić.

„U planu je još aktivnosti kad je riječ o humanitarnom radu ove organizacije. U narednom periodu u ovom plasteniku trebalo bi da budu i zaposleni neki od članova ugroženih porodica sa područja Banjaluke. Radili bi za dnevnicu, jer ovim mladim Banjalučanima potrebna je pomoć. Očekuju u ovom plasteniku mnogo posla“, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera