Poreska uprava krije kome je otpisan dug

Iza Vlade premijera Zorana Milanovića već su tri reprograma poreskog duga kojima se građanima i preduzetnicima nastoji izaći u susret sa otplatom duga. No, istovremeno sve je više onih kojima je zbog dugovanja prema državi blokiran račun, a osjećaju se kao građani drugog reda, pogotovo kada znaju da je nekima Vlada dug otpisala.

Facebook profil blokiranih. Na njemu stotine ljudi dijele svoja iskustva zbog blokiranih računa u velikoj mjeri radi poreznog duga. Svoje identite većina ih ne želi otkriti i to zbog stida. Jedna od njih kazuje:

„Moj ukupni dug iznosio je 55 tisuća eura. 15 posto je kamata godišnje i on je sada narastao na 110 tisuća eura.„

‘Uništavanje malih obrta’

Knjigovodstveni je servis zatvorila nakon 25 godina, a za reprogram duga jednostavno nema novca.

„Nemam ništa više, ali baš ništa, a neki su zadržavali jahte aute i još su im dugovi oprošteni. A, mali obrti se ionako sustavno uništavaju već 20 godina.“

I dok jedne blokira, prema drugima je država bila široke ruke. Prošle je godine tako otpisano  više od 107 miliona eura poreznog duga bez kamata za pravne i fizičke osobe.

„U poreznoj Upravi nisu htjeli pred kameru. Ali isto tako nisu htjeli otkriti kome su točno i zbog čega oprostili porezni dug pravdajući se poreznom tajnom“, javlja iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Za bivšu ministricu financija to nema logike. Ako se, smatra, mogla objaviti lista poreznih dužnika, nema razloga da se ne otkrije i kome je država dug oprostila.

„Takva mjera mora biti vrlo rijetka i izvanredna, kriza je dobar razlog ali to treba jako dobro odvagnuti“, govori Martina Dalić, HDZ, bivša ministrica financija.

Vlada premijera Milanovića poreznim je dužnicima dosad ponudila tri reprograma. Od toga do kraja petog mjeseca dogovor je postiglo 2.235 pravnih osoba od kojih je naplaćeno blizu 13 milijuna eura duga.

No, preostali dug iznosi gotovo 106 milijuna eura, dok je ukupno dugovanje pravnih i fizičkih osoba neusporedivo veće.

Za opoziciju, pokazatelj da to nije dobar način utjerivanja dugova.

‘Popusta više neće biti’

„S obzirom da se to ponavlja već četvrti puta, to dovodi u pitanje ravnopravnost poreznih obveznika i šalje poruku da porez ne moramo platiti, a da će država već donijeti zakon o reprogramu i obročnoj otplati“, navodi Martina Dalić, (HDZ), bivša ministrica finansija.

Najnoviji reprogram, prema riječima ministra finansija, biti će i posljednji nakon čega popusta više neće biti.  

Izvor: Al Jazeera