Crna Gora slavi Dan državnosti

Crna Gora obilježava datum kada je na Berlinskom kongresu priznata njena državnost (Al Jazeera)

Crna Gora u subotu obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Dan državnosti Crne Gore proslavlja se nizom prigodnim manifestacija i svečanosti. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović položio je povodom Dana državnosti, vijenac na spomenik “Partizanu borcu” u spomen parku Gorica u Podgorici.

Svečani prijem

Vujanović je u petak navečer u Plavom dvoru na Cetinju priredio svečani prijem, povodom Dana državnosti. On je tom prilikom kazao da Crnu Goru na najbolji način simbolizuju slobodarstvo i antifašizam ujedinjeni u jedan datum, 13. juli – Dan državnosti. Vujanović je rekao da ovogodišnja proslava Dana državnosti ima posebnu vrijednost, jer se obilježava u godini u kojoj je Crna Gora proslavlja dva vijeka rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

“Podsećajući na bogate i sadržajne veze Njegoša sa velikanima današnjih država Evropske unije, ponoviću našu odlučnost da budemo deo te velike evropske porodice, koja nam je potrebna, ali čijom vrednostima i mi možemo da doprinesemo dostignućima naše istorije i kulture”, naveo je Vujanović.

Prema njegovim riječima, zato je poštovanje Njegoša vječna obaveza Crne Gore.

Prijemu u Plavom dvoru prisustvovali su premijer Milo Ðukanović, članovi crnogorske vlade, predstavnici diplomatskog kora i kulturnog i javnog života. Prijemu međutim nije prisustvovao niko od predstavnika crnogorske opozicije. Desetak pristalica Pokreta “Udar” protestovalo je u blizini Plavog dvora na Cetinju, uzvikivajući parole “Milo lopove”, “Lopovi” i vrijeđajući zvanice koje su išle na prijem.

Povodom Dana državnosti, 13. i 14. juli proglašeni su za neradne dane u Crnoj Gori. U Podgorici su, povodom Dana državnosti, u petak dodijeljene Trinaestojulske nagrade.

Ovogodišnji laureati su politikolog Ratko Knežević i književnici Ilija Lakušić i Gojko Čelebić.

Izvor: Agencije