Trinaestojulska nagrada podijelila javnost

Ovogodišnji laureati Trinaestojulske nagrade, najvećeg državnog priznanja Crne Gore, su politikolog Radule Knežević i književnici Ilija Lakušić i Gojko Čelebić.

Međutim, već gotovo mjesec traje oštra rasprava u javnosti da li je ovaj izbor po zakonu.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić pokrenuo je i inicijativu za izmjenu zakona kojim bi se omogućilo da se nagrada ne dodjeljuje svake godine, ako ne postoje uvjeti za to, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović. 

Ilija Lakušić kaže o nagradi: “Meni to znači prosto da sam se cijelog života bavio literaturom i u jednom momentu, kada uđemo u neke ozbiljne godine, da nam se to od strane društva i države uvaži”.

Oštro neslaganje

Prazne stolice na ceremoniji rezultat su oštrog neslaganja dijela crnogorske javnosti oko izbora laureata.

“Gojko Čelebić i Lakušić su bili 90-tih godina ministri kulture u vladi zajedničkog DPS-a i tada su proganjali sve kulturne djelatnike koji su bili protiv rata, etničkog čišćenja, ratne politike, negiranja crnogorske kulture i nacije, a treći dobitnik je čovjek koji je potpuno anoniman u Crnoj Gori, koji 50 godina ne živi u Crnoj Gori”, kaže Milorad Popović iz Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Protiv dobitnika nagrade oglasili su se i savezi Udruženja boraca i antifašista, Dukljanska akademija nauka, Matica crnogorska. Lakušić i Čelebić odbacuju optužbe.

“To je laž, ja protiv Crne Gore nikada nisam bio, niti je u mojoj porodici bilo ko bio protiv Crne Gore”, kaže Lakušić.
Čelebić dodaje: “Ja sam objavio.. na više jezika, ja sam beskrajno zadovoljan što moje djelo izaziva kritičke, a ne apologetičke opservacije”.

Tačku na jednomjesečnu raspravu stavio je predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić, koji je predložio izmjene Zakona o državnim nagradama.

“Neophodno je ustanovljavanje mehanizama zaštite dostojanstva i autoriteta Skupštine, predsjednika Vlade i samih državnih nagrada od odluka žirija koje mogu nanijeti štetu crnogorskim interesima u domaćoj i međunarodnoj javnosti”, rekao je Krivokapić.

Status istaknutog umjetnika

“Trinaestojulska nagrada je najveća crnogorska državna nagrada, ona se dodjeljuje svake godine, a svake treće može se dodijeliti za životno djelo. Osim novčanog iznosa od 11 hiljada eura ona podrazumijeva status istaknutog umjetnika i posebnu nacionalnu penziju”, javlja Marinović.

Štete nije bilo, kažu u žiriju, koju je jedan od članova, književnik Andrej Nikolaidis, napustio bez objašnjenja.

“To je neki pokušaj da se diskredituju neki ozbiljni stvaraoci da im ne bi smetali u njihovom prolasku ka drugim nagradama. Međutim, žiri je bio principijelan, i rekao sam, za nas je osnovni kriterijum kvalitet, stvaralaštvo i privrženost ovoj zemlji”, kaže član žirija Dragan Koprivica.

Ukoliko se usvoje, izmjene zakona koje predlaže Krivokapić dale bi Skupštini moć da odustane od uručenja nagrade kada se procijeni da za to ne postoje uvjeti.

Izvor: Al Jazeera