Srbija rješava problem nasilja u sportu

Cilj strategije je stvaranje ugodnijeg ambijenta na sportskim priredbama (AFP)
Cilj strategije je stvaranje ugodnijeg ambijenta na sportskim priredbama (AFP)

Vlada Srbije usvojila je na sjednici u petak Nacionalnu strategiju za borbu protiv nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama za period od 2013. do 2018. godine i Akcioni plan za provođenje ove strategije.

Ovim dokumentima utvrđena je osnova za uspostavljanje efikasnih mehanizama i koordinacija i jasna podjela nadležnosti i odgovornosti za sistemsko sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim terenima, saopćila je Vlada.

Provođenje strategije omogućit će stvaranje sigurnosnog ambijenta na sportskim priredbama i razviti pravne i institucionalne mehanizme na prevenciji i sprečavanju nasilja.

Evropski standard

U saradnji sa sportskim savezima i međunarodnim organizacijama očekuje se da se ostvare evropski standardi u ovoj oblasti.

Izmjenama propisa omogućeno je brzo i efikasno procesuiranje izvršilaca krivičnih djela i prekršaja i uspostavljen mehanizam kojim se sprečava da rizične grupe i poznati izvršioci krivičnih djela prisustvuju sportskim priredbama.

Uspostavljen je integrirani sistem sigurnosti na nacionalnom i lokalnom nivou, koji će omogućiti efikasniji preventivni rad na sprečavanju nasilja, precizirano je u Akcionom planu za provođenje Nacionalne stretegije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO