Srbi sa sjevera Kosova neće na izbore

Srbi sa sjevera protiv izbora koje organizuje Priština (EPA)
Srbi sa sjevera protiv izbora koje organizuje Priština (EPA)

Predsjednik općine Zvečan Dragiša Milović rekao je da Srbi sa sjevera Kosova neće izaći na izbore koje 3. novembra organizira Priština, javlja Tanjug. 

Milović je na svečanoj sjednici povodom Dana općine Zvečan rekao da Srbi hoće da „ostanu u svojoj državi“ i da su zato nedavno konstituirali Skupštinu AP KiM, prenosi TV Most.

“Nismo to uradili iz inata i protustavno već da bi ostali u okviru Ustava i države Srbije”, rekao je on i dodao da “još mislimo da Beograd i međunarodna zajednica mogu i moraju da ponude bolja i pravednija rješenja koja bi bila prihvatljiva i održiva za sve koji žive na Kosovu i Metohiji”. 

Osvrćući se na aktualnu političku situaciju na sjeveru Kosova, Milović je podsjetio na „četrnaestogodišnju mirnu borbu za opstanak i za institucije države Srbije“ na tim prostorima. 

“Pokazali smo slogu, solidarnost i jedinstvo kako na sjeveru, tako i južno od rijeke Ibar, ali na žalost veliki broj problema proizilazi iz briselskog sporazuma”, rekao je Milović. 

Dačićeva poruka

On je dodao da je za Albance “briselski sporazum kao švedski stol s kojega uzimaju samo ono za što smatraju da je u njihovom interesu i zbog toga su Srbi zabrinuti i nezadovoljni mnogim rješenjima čija implementacija vodi ka gašenju institucija Srbije na ovim prostorima”. 

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije da bi neizlaskom na kosovske izbore Srbi ugrozili ne samo briselski sporazum nego i daljnji napredak Srbije ka EU, a oficir za vezu Dejan Pavićević smatra da bi Srbi time ugrozili i vlastiti položaj. 

Pavićević je pojasnio da bi izlaskom na izbore Srbi osigurali uvjete da odlučuju o svojoj sudbini, a da bi međunarodna zajednica u tom slučaju na njih gledala kao na legitimne i legalne predstvanike naroda. 

 On je pozvao kosov Srbe da, kako je rekao, poslušaju vladu u Beogradu i izrazio nadu da će se oni ipak odazvati pozivu i izaći na izbore. 

Izvor: Agencije 


Povezane

Sa 90 glasova ‘za’ i 17 ‘protiv’, poslanici Skupštine Kosova podržali su zakon koji amnestira počinioce velikog broja krivičnih djela izvršenih prije 20. juna ove godine. Zakon o amnestiji dolazi iz sporazuma o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, a grupa nevladinih organizacija mu se protivi. Prilog Avnija Ahmetaja.

Nekoliko hiljada ljudi odazvalo se pozivu pokreta Samoopredjeljenje na protest u Mitrovici protiv dijaloga između Prištine i Beograda koji se vodi u Briselu. Organizatori protesta najavili su da će nastaviti sa okupljanima ako dogovor u Briselu bude postignut, jer, kako kažu, tim dogovorom kosovska Mitrovica biće i zvanično podijeljen grad.  Prilog Avnija Ahmetija. 

Na ulicama su i Srbi sa sjevera Kosova. Najavljuju formiranje svoje skupštine i poručuju da se briselski dogovor na tom području neće primjenjivati. Priču donosi Zoran Kosanović.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO