Propao pokušaj izmjene hrvatskog Ustava

SDP je pokrenuo inicijativu nakon opomena Brisela zbog izmjene Zakona o evropskom nalogu za hapšenje (Patrik Macek / PIXSELL)

Inicijativa Socijaldemokratske partije Hrvatske za izmjenu Ustava kojim bi se ukinula zastara za politički motivirana ubistva, propala je na sjednici Odbora za Ustav.

O tome nije ni raspravljano, jer je odbijeno uvrštavanje na dnevni red.

Opozicija zamjera SDP-u što je inicijativu uputio u proceduru juče kasno popodne i što se o tome želi raspravljati na samom kraju ljetnog zasjedanja Sabora.

Opomene Brisela

Protiv su bili i koalicioni partneri SDP-a koji smatraju da se o tome treba postići politički konsenzus.

SDP je pokrenuo inicijativu nakon opomena Brisela zbog izmjene Zakona o evropskom nalogu za hapšenje.

Njegovo provođenje je ograničeno samo na krivična djela počinjena nakon 7. augusta 2002.

Time je onemogućeno izručenje bivšeg agenta UDBA-e Josipa Perkovića Njemačkoj, zbog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. 

Za raspravu su bili jedino SDP-ovci, protiv su glasavali zastupnici HDZ-a Vladimir Šeks i Davorin Mlakar, Goran Beus Richembergh iz HNS-a, laburist Dragutin Lesar i SDSS-ov Milorad Pupovac.

Šeks je ustvrdio da se u svim dosadašnjim ustavnim promjenama radilo tako da se o inicijativi prvo obavijestilo sve zastupnike, da su svoje stavove utvrdili klubovi, a potom provedene konzultacije među strankama te tek tada se išlo na sjednicu Odbora za Ustav.

“Čemu ovolika nevjerojatna žurba”, upitao je Šeks, koji je uvjeren da ubrzanom procedurom ustavnih promjena SDP želi dobiti na vremenu pred Evropskom komisijom.

Dragutin Lesar je SDP optužio za nasilje nad procedurom i zastupnicima.

“To je panična reakcija na to što su veleposlanici prije tri dana poslali jasnu poruku da Zakon o suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU postaje službeni prijepor”, rekao je Lesar.

Ni Milorad Pupovac ne spori petini zastupnika pravo da iniciraju ustavne promjene, no smatra da nema razloga za žurbu u proceduri.

Kolegama je poručio da bi zastupnici Ustav prije svega trebali zaštititi od sebe, te da se Ustav ne može mijenjati na temelju politički motiviranih inicijativa.

Političke posljedice

Upitao je i jesu li zastupnici svjesni političkih konsekvenci koje bi mogla imati takva promjena Ustava.

“Protivim se stavljanju u Ustav dodatnog kiča, koji neće imati nikakvih pravnih učinaka, ali može motivirati političke podjele”, rekao je Pupovac.

SDP-ovi zastupnici naglašavali su, pak, da procedura nije prekršena te da se Ustav ne mijenja preko noći, nego kroz tri etape, kako je i predviđeno.

“Kritike su da bi se opravdao neosnovani napad na promjene Zakona o suradnji u kaznenim stvarima sa članicama EU. Ovim promjenama mnogi bi doživjeli istinu, a to baš i ne žele”, rekla je Ingrid Antičević Marinović.

“Kad se u društvu stvore takve okolnosti da se društvo dijeli po vrlo važnom pitanju, da neka skupina, i to čak vladajuća, štiti politički motivirane ubojice i kad se takve optužbe ponavljaju iz dana u dan, sasvim je legitimno braniti se i braniti društvo od takvih neodgovornih optužbi.”

Izvori: Al Jazeera i agencije