Presude optuženima za ubistvo u Skoplju

Ismailoviću i Demiriju u Makedoniji suđeno u odsustvu (www.mvr.gov.mk)

Kosovski sud donio je prvostepenu presudu Alilu Demiriju i Afrimu Ismailoviću zbog ilegalnog posjedovanja oružja.

Demiri će ostati dvije godine u zatvoru na Kosovu, a Ismailović dvije godine i šest mjeseci.

Kosovski sud izrekao je presude za posjedovanje oružja dvojici osumnjičenih za peterostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja.

Obojica su najavili žalbe pred kosovskim Sudom, javlja makedonski portal Press24.

Afrim Ismailović dobio je manju kaznu zato što je priznao djelo. Njega i Halila Demirija privela je u martu kosovska policija.

Pred Sudom u Skoplju u decembru prošle godine počelo je suđenje osumnjičenima za izvršenje i pomaganje u ubistvu, kao i za terorizam, dok je Ismailoviću i Demiriju suđeno u odsustvu.

Zahtjev za ekstradicijom

Nije poznato da li će Demiri i Ismailović kazne izdržavati na Kosovu ili će biti isporučeni Makedoniji, gdje im se sudi zbog afere Monstrum.

Makedonski pravosudni organi potvrdili su da se u Prištini vodi proces protiv dvojice državljana Makedonije, optuženih za peterostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja, prenose prištinski mediji.

Makedonsko pravosuđe skoro četiri mjeseca traži ekstradiciju dvojice optuženih koji su uhapšeni na osnovu međunarodne potjernice.

Tokom pretresa njihove kuće policija je otkrila veću količinu oružja, zbog čega je protiv njih pokrenut proces u Prištini.

Ukoliko ova kazna bude potvrđena, to bi moglo ubrzati proces ekstradicije Makedoniji, navode kosovski mediji.

Prepreka između dviju država prilikom izručenja optuženih za krivična djela nema, jer su Makedonija i Kosovo prije više od dvije godine potpisali ugovor o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim predmetima, ekstradiciji i ugovor o transferu osuđenih lica.

Izvor: Al Jazeera i agencije