Finansijski direktor KAP-a odbacio optužbe

Početkom sedmice u KAP-u je uveden stečaj, čime je prestao da važi ugovor o ruskom upravljanju tom firmom (Al Jazeera)

Uhapšeni finansijski direktor Kombinata aluminijuma Podgorica Dmitrij Potrubač na saslušanju je negirao da je odobrio krađu struje na štetu Crnogorskog elektroprijenosa, javljaju lokalni mediji.

Potrubač tvrdi da su Vlada i Elektroprijenos znali na koji način kombinat povlači struju iz sistema.

Osnovni sud u Podgorici odredio mu je 48 sati pritvora.

Početkom sedmice u KAP-u je uveden stečaj, čime je prestao da važi ugovor o ruskom upravljanju tom firmom.

Stečajna uprava KAP-a potpisala je danas ugovor sa Montenegrobonusom, na osnovu kojeg će ta državna kompanija preuzeti imovinu KAP-a i organiziranje proizvodnje u stečajnom postupku.

Trogodišnji kredit

Vlada Crne Gore zadužila se u petak 60 miliona eura kod Deutsche i Erste banke, u cilju obezbjeđenja sredstava za izmirenje obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija izdatih za KAP.

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija Crne Gore, kredit je obezbijeđen na period od tri godine, uz grejs period od 18 mjeseci i fiksnu kamatnu stopu od 6,42 posto.

U međuvremenu, Rusko ministarstvo vanjskih poslova, izrazilo je duboku zabrinutost hapšenjem Potrubača.

Vlada Crne Gore odbacila je danas navode ruske “En+grupe”, suvlasnika KAP-a, da hapšenjem Potrubača Crna Gora tjera strane investitore i poručila da zakon važi jednako za sve.

“Vlada Crne Gore ulaže maksimalne napore da u vremenu ekonomske krize stvori povoljan ambijent za ulaganje i realizaciju investicionih poduhvata domaćih i stranih investitora. Međutim, zakoni važe jednako za sve i moraju se tako i primjenjivati”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da značaj nekog projekta ne može biti osnova za fleksibilno tumačenje ili neprimjenjivanje zakona u slučaju bilo kog investitora, a naročito ne može biti opravdanje za nezakonit rad bilo kog lica.

“Odlučnost državnih institucija da primijene nultu stopu tolerancije u borbi protiv sive ekonomije, kada je riječ o malim preduzećima i da, bez zadrške, oštro sankcionišu nelegalne radnje u nekom porodičnom biznisu, još više obavezuje na doslijednost i neselektivnosti u primjeni ovih istih mjera prema velikim i moćnim međunarodnim kompanijama”, navela je Vlada Crne Gore.

Ističe se da je zakon isti za sve kompanije koje posluju u Crnoj Gori i njihovi predstavnici dužni su da ih poštuju, na čemu će Vlada Crne Gore apsolutno insistirati.

Izvor: Agencije