Bolja saradnja bh. policije i tužilaštava

Uspostavljen je sistem elektronske razmjene podataka iz evidencije policijskih tijela i tužilaštava u Bosni i Hercegovini.

To je obaveza je koju je zvanično Sarajevo trebalo da ispuni u okviru liberalizacije viznog režima, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Dugo je trebalo da bh. policijske agencije počnu pratiti svjetske trendove.

Uspostavljanjem elektronske razmjene podataka između tužilaštava i policijskih službenika načinjen je veliki iskorak u odnosu na raniji rad.

Himzo Selimović, iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kazao je da potraga za podacima sada traje samo nekoliko sekundi.

Milioni upita

“Ranije se moralo slati upit, čekati odgovor. U hitnim slučajevima išlo je isti dan. Oni koji nisu hitni, išli su u redovnu proceduru. Tih upita je bilo puno. Ovo sad omogućava brz, efikasan rad”, kaže Selimović.

Evidencije policijskih tijela koje se, između ostalih, daju u razmjenu su ona kaznena, o potragama i potjernicama, objave o nestalima ili provjeri identiteta.

Tužilaštva razmjenjuju podatke o naredbama za provođenje istraga, njihovim obustavama ili potvrđenim optužnicama. I u kratkom roku do sada je bilo više od 2,3 miliona upita. No, ostaje tajna sadržaja tih razmijenjenih poruka.

“Korišćenje tih evidencija rade po principu kome treba, a ne da mi kontrolišemo neke evidencije koje nama u tom trenutku nisu potrebne”, kaže Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Dobijanje podatka u realnom vremenu iz baze podataka je jako bitna stvar za policiju.

“Informacija i njeno plasirane u razmjeni podataka sa kolegama predstavlja abecedu policijskog posla i to zna svaki naš policajac”, kaže Predrag Kurteš, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Bosna i Hercegovina trebala je, u sklopu Mape puta za liberalizaciju viznog režima, uspostaviti ovaj sistem.

“Zatvorili smo listu preuzetih obaveza iz mape puta za liberalizaciju viznog režima, odnosno odluke o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine tokom putovanja u zemlje Schengena”, rekao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Opremu za uspostavljanje sistema, ali i obuku ljudi za rad, koje su koštale više od 600.000 eura, donirala je Evropska unija.

Izazov na evropskom putu

“Kreiranje podataka o ozbiljnim slučajevima vezanim za organizovani kriminal i korupciju, jedan je od glavnih izazova Bosne i Hercegovine na putu u Evropsku uniju”, kazao je Renzo Daviddi iz Delegacije EU-a u BiH. 

Policijski sistem nije napravljen zauvijek. Kontinuirano će se obnavljati kako bi zadovoljio policijske potrebe.

Ako, naprimjer, granična policija traži neki odgovor, šalje ga na centralni server.

“Potom neka od bh. policijskih agencija dostavlja traženu informaciju i ona se potom proslijeđuje graničnoj policiji, ali i za ovaj iskorak trebalo je političke volje u Bosni i Hercegovini”, javio je Gagić.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Je li moguće formiranje Balkanske policije – BALPOL-a? Kako bi takva organizacija unaprijedila funkcionisanje policija regije? Koji su ograničavajući faktori za rad Balkanske policije? Kakva je aktuelna saradnja policija u regiji? Crna Gora je inicirala novi koncept regionalne saradnje, tzv. Balkanski G-6, koji bi obuhvatio sve zemlje regije, osim Hrvatske koja prvog jula zvanično postaje […]

Predstavnici BiH i Srbije dogovorili da će analizirati svaki predmet ratnih zločina i potom odlučivati kome će biti ustupani dokazi iz određenog predmeta.

28 Feb 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO