USKOK nastavio istragu protiv čelnika MOL-a

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) objavio je kako je nastavio istragu protiv čelnika MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija, ranije osumnjičenog da je podmitio bivšeg premijera Hrvatske i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivu Sanadera u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i mađarskoj naftnoj kompaniji.

Zbog primanja MOL-ovog mita, ali i ratnog profiterstva, Sanader je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, iako je negirao nedjela i tvrdio da je žrtva političkog progona. No istraga protiv Hernadija je prekinuta u decembru 2012. godine, jer nije bio dostupan USKOK-u, a Mađarska ga je odbila ispitati o hrvatskim sumnjama pravdajući se nacionalnim interesima.

“Kao razlog odbijanja udovoljenju zamolnicama USKOK-a mađarsko tužiteljstvo se opetovano pozivalo na zaštitu mađarskih nacionalnih interesa, uz obrazloženje da je, nakon pribavljanja mišljenja njihovog Ureda za zaštitu ustavnog poretka, zauzeto stajalište kako bi ispitivanje osumnjičenika štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a, a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske, te da bi to kršilo interese nacionalne sigurnosti i predstavljalo prijetnju za sigurnost Mađarske”, objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

Nove pretpostavke

No, kada su ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju (EU) “stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka”, USKOK je nadležnim mađarskim tijelima putem međunarodne pravne pomoći uputio “zamolnicu za uručenje poziva za prvo ispitivanje osumnjičenika”.

“Ovisno o sadržaju odgovora nadležnih tijela Republike Mađarske na upućenu zamolnicu, odlučit će se o daljnjem postupanju u vezi mogućeg raspisivanja Europskog uhidbenog naloga”, ističu iz USKOK-a.

Glasnogovornik MOL-a je rekao mađarskoj novinskoj agenciji MTI kako i dalje drži da su optužbe protiv Hernadija neutemeljene, što su, kako kaže, potvrdili i međunarodni pravni stručnjaci, te da će kompanija u ovom slučaju nastaviti sarađivati sa svim vlastima.

Zagrebački Županijski sud Sanadera je osudio u novembru prošle godine, utvrdivši da je bivši hrvatski premijer u svom drugom mandatu primio pet miliona eura od čelnika mađarske kompanije, iako je USKOK u optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći.

Mađarski MOL vlasnik je 49,1 posto udjela u INA-i, dok hrvatska država ima udio od 44,84 posto.

Promjene u upravljanju

Dioničarski ugovor s MOL-om Sanaderova vlada je izmijenila u januaru 2009. godine, nakon čega je došlo do promjene u upravljanju INA-om.

Među ostalim izmjenama utvrđeno je da hrvatska strana u upravu nominira tri člana, kao i MOL, koji uz to postavlja i predsjednika uprave.

U slučaju izjednačenog broja glasova prevladavajući je glas predsjednika Uprave, a izmjenama su u upravljačku strukturu uvedeni i izvršni direktori.

Mnogi su mediji i analitičari isticali da bi presuda Sanaderu, postane li pravomoćna, mogla biti temelj za reviziju ugovora.

Izvor: Agencije