Ashton pohvalila Thacija u Prištini

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton iz Beograda je stigla u Prištinu, gdje je pohvalila napore kosovskog premijera Hashima Thacija u provođenju Briselskog sporazuma.

Ashton se tokom dana sastala sa Thacijem, predsjednicom Kosova Atifetom Jahjaga, te predstavnicima opozicionih političkih stranaka.

Nakon sastanka sa Thacijem, Ashton je izjavila da je zadovoljna onim što je do sada postignuto u provođenju Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Pozvala je zastupnike Skupštine Kosova da glasaju za zakon o amnestiji.

“Politički sporazum sada prelazi u praktičnu akciju. Ja odajem priznanje svim radnim grupama koje su provele mnogo dana u Briselu radeći zajedno, kako bi Beograd i Priština znali tačno šta treba da rade u procesu provođenja dogovora. Pokušavamo da budemo realni u tome šta bi trebalo da se desi i kada. Ja sam veoma zadovoljna, iako je to nekada komplikovano. Zadovoljna sam jer postoji dobra volja”, izjavila je Ashton.

Građani podijeljeni

“Razgovarali smo o posljednjim dešavanjima i o sastanku u Briselu, kada se pregovaralo o energiji i telekomunikacijma. Postigli smo značajan napredak. Nadam se da ćemo narednih dana moći da okončamo tehničke formalnosti kako bi smo dali našu političku saglasnost i kako bi nastavili sa pripemama za lokalne izbore koji će biti održani 3. novembra. Kosovo ostaje odlučno da provede svoje obaveze, uključujući i zakon o amnestiji.”

Nacrt zakona o amnestiji na Kosovu ozbiljno dijeli ne samo zastupnike u Parlamentu, nego i narod, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Kome i šta oprostiti u protekom razdoblju postalo je prvoklasni politički izazov, ali i po svemu sudeći,neizbježni preduvjet nastavka života i Srba i Albanaca na tom području.

Sutra zakon u ponešto izmjenjenom obliku ide ponovno na glasanje.

Fisnik Ismaili odlučio je da ne spava u svojoj kući, nego ispred Skupštine Kosova. Tako se on i mala grupa građana protivi zakonu o amnestiji.

Ismaili  je bivši vojnik Oslobodilačke vojske Kosova, član pokreta Samoopredjeljenje i arhitekta Newborn monumenta, koji je simbol nezavisnosti i novog početka Kosova.

On je protiv zakona, jer smatra da se njime jednako tretiraju i kriminalci i oni koji poštuju zakon.

“Ako se izglasa ovaj zakon, to znači da ću ja u petak hodati rame uz rame sa kriminalcima koji su činili veliku štetu ovoj zemlji posljednjih 14 godina. Oni će se tretirati isto kao i ja. Za mene to je neprihvatljivo”, kaže on.

Nastavljen protest

Zakon o amnestiji proizilazi iz Sporazuma o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda. Amnestija bi trebalo da pomogne integraciji Srba sa sjevera Kosova u kosovske institucije.

Barikade koje su Srbi postavili prije dvije godine upozoravaju da do integracije nije lako doći. 

Oliver Ivanović, predsjednik građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda “, kaže: “Zakon o amnestiji je zapravo preduslov svih uslova jer je važno da integracija, ako do nje uopšte dođe, bude potpuna, to jest da ne bude selektivna, jer svaka selektivnost bi bila od velike štete obzirom da bi stvarala određenu tenziju između onih koji nameravaju u tom slučaju da se integrišu i onih koji to ne nameravaju. Ovde je po pravilu više onih koji nemaju nikakvu želju da budu integrisani u bilo kakve prištinske institucije, pa bi onda bilo izvesno da bismo imali takve velike probleme da ne bi ni bilo nikakve integracije.”  

S druge, južne strane barikada, živi profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu. I on je protiv zakona o amnestiji.

Kako kaže, njime se amnestiraju krivična djela na cijeloj teritoriji Kosova, a ne samo na sjeveru.  

“Nema potrebe da se amnestija provodi na cijeloj teritoriji Kosova, nego samo na sjeveru. Amnestiraju se zločini počinjeni nakon rata na Kosovu, a koji su mnogo veći od onih koji su se desili na sjeveru, kao što su, naprimjer, politička ubistva i razne kriminalne djelatnosti u vezi sa krijumčarenjem.

Mali broj građana nastavlja protest ispred Skupštine Kosova. No, sve veći broj Kosovara potpisuje peticiju kojom žele spriječiti usvajanje ovog zakona.

Izvor: Al Jazeera