Josipović ugostio predsjednike iz regije

Potreba jačanja saradnje na parlamentarnom nivou i korištenje pozitivnih iskustava glavne su odrednice istaknute na regionalnoj konferenciji koja se pod nazivom “Suradnja u regiji nakon ulaska Hrvatske u EU” održava u ponedjeljak u Zagrebu u sklopu sastanka Igmanske inicijative.

Prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić istakla je da je iza Hrvatske 12 godina intezivnog posla koji je rezultirao njenim ulaskom u Evropsku uniju.

“Dugo smo radili i pripremali se, a već neko vrijeme i sudjelujemo u radu europskih institucija, samo nismo mogli glasovati”, rekla je Pusić i dodala da je Hrvatska “živi primjer i dokaz da je to moguće i u našoj regiji”.

Dobrosusjedski odnosi 

Podsjetila je da je kroz povijest balkanska regija često bila polazna tačka destabilizacije cijele Evrope i – ako smo sazreli da preuzmemo odgovornost za stabilizaciju regije – radimo evropski i svjetski i globalni posao.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je kako će ulazak Hrvatske u EU utjecati i na ostale zemlje u regiji da usvoje standarde, što će biti prepoznato.

“Europska unija je danas najelitniji gospodarsko-politički krug”, rekao je Mesić.

Supredsjednik Igmanske inicijative za Hrvatsku Zoran Pusić kazao je kako je Hrvatska svjesna da ulaskom u Uniju ostaje u regiji i može izabrati dva puta – jedan da bude zemlja sa 4,3 miliona stanovnika u asocijaciji sa 500 miliona građana na socijalnom rubu i među ekonomski najnerazvijenijim, ili da bude zemlja koja će pridonijeti da se ovaj neobično važan dio Evrope pretvori u zonu mira i saradnje.

“Hrvatska i nakon ulaska u Europsku uniju želi razvijati dobrosusjedske odnose, a također će zagovarati i daljnji proces proširenja EU-a“, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Zagrebu u ponedjeljak nakon prvog neformalnog sastanka “osmorke”, nove regionalne inicijative koju potiče zajedno sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

Zapadnom Balkanu otvorena vrata

Predsjednik Josipović je na Pantovčaku u ponedjeljak ujutro na radnom doručku ugostio sve predsjednike zemalja iz regije: slovenskog Boruta Pahora, srbijanskog Tomislava Nikolića, kosovsku predsjednicu Atifetu Jahjagu, crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, albanskog Bujara Nishanija, makedonskog Đorgea Ivanova i članove Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

Kazao je da je cilj ovog neformalnog susreta koji bi trebao postati redovno okupljanje čelnika regije, raspravljati o temama koji su od interesa za regiju.

I evropski komesar za proširenje Stefan Fule je u svojoj videoporuci za zemlje Zapadnog Balkana istakao da Hrvatska ulaskom u EU ne napušta region.

“Naprotiv, EU vam se od danas fizički približila“, rekao je Fule i dodao da je “prijem Hrvatske u EU dokaz da su vrata otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, ali da na evropskom putu nema prečica i čarobnih formula”.

“Od danas ste svi za korak bliže EU, a mi smo tu da vas podržimo”, zaključio je Fule svoje videoobraćanje.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Na centralnom zagrebačkom trgu počeo je zvanični, centralni program kojim se proslavlja ulazak zemlje u evropski blok. Građani se na trgu Bana Jelačića okupljaju od večernjih sati gdje bio upriličen i zabavni program. Na trgu su brojni strani uzvanici.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, šef je države koji je najduže bio na toj dužnosti tokom procesa pristupnih pregovora Hrvatske i Evropske unije. Za Al Jazeeru, Mesić je komentarisao razvoj hrvatske države – od pogrešaka u politici prema BiH, do zemlje koja je spremna sudski goniti bivšeg premijera. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO