Hrvatska zastava ispred sjedišta EP-a

Ispred sjedišta Evropskog parlamenta (EP) u Strazburu svečano je u ponedjeljak, prije početka plenarne sjednice, podignuta zastava Hrvatske, 28. članice Evropske unije (EU), zajedno sa zastavom EU-a i uz izvođenje hrvatske i evropske himne.

Prije podizanje zastava, kratkim govorima brojnim uzvanicima obratili su se predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz.

Nakon himni, koje je izvela klapa Hrvatske ratne mornarice sv. Juraj, počela je plenarna sjednica, na kojoj dužnost preuzima 12 zastupnika EP-a iz Hrvatske.

Doris Pack, članica EP-a i njegova izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu, prilikom gostovanja u programu Al Jazeere, kazala je kako je veoma sretna zbog Hrvatske koja je postala članica Unije, dok je zbog susjedne Bosne i Hercegovine tužna.

Signal za države

“Hrvatska je prva država od onih koji su bile u ratu, koje su bile okupirane i mnogo patile, a koja je u EU.  Ponosna sam zbog hrvatskog naroda, koji je prihvatio reforme potrebne kako bi se ušlo u EU. Hrvatska nije mala kao Luksemburg ili Malta, ona je čvrsta država, koja pripada Evropi, i sretni smo što je tu”, rekla je Pack.

“Nažalost, moram reći da sam jako tužna po pitanju Boasne i Hercegovine, jer se ne razvija u smjeru EU-a. Postoje etničke podijeljenosti, koje su sve dublje. Rješenje se mora naći. Ne postoji dobra volja političara da rade, a građani žele napredovati prema EU, treba neki znak.”

Pack je dodala kako je ulazak Hrvatske signal za Srbiju i Crnu Goru, a naročito za Boasnu i Hercegovinu, Makedoniju i Kosovo.

“Mislim da su ove države veoma bliske jedna drugoj, tako da moraju riješiti probleme koji postoje. Ono što se desilo između Slovenije i Hrvatske krajem 2008. i početkom 2009. godine bilo je zabrinjavajuće, i to se ne smije više nikada desiti. Veliki problem Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a tiču se granice i prolaza kroz Neum, treba što prije riješiti.”

Mimica imenova za komesara

Vijeće EU-a u ponedjeljak je pisanom procudurom imenovalo Nevena Mimicu za komesara EK-a za zaštitu potrošača, devet hrvatskih članova u Ekonomskom i socijalnom odboru i devet članova Odbora regija.

Tom odlukom Neven Mimica i formalno postaje član kolegija komesara, a imenovan je na dužnost do kraja mandata EK-a, 31. oktobra 2014. godine.

Vijeće je imenovalo devet članova Ekonomskog i socijalnog odbora na razdoblje od 1. jula 2013. do 20. septembra 2015. godine: Davor Majetić, Dragica Martinović Džamonja, Violeta Jelić, Marija Hanžeković, Anica Miličević-Pezelj, Vilim Ribić, Lidija Pavić-Rogošić, Marina Škrabalo i Toni Vidan.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO