Evropa – mjesto pomirenja balkanskih naroda

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy poručio je u ponedjeljak u Beogradu da Srbija ima punu podršku Vijeća na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), a da će ritam napretka zavisiti od posvećenosti i napora u primjeni Briselskog sporazuma i provođenju reformi.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je da otvaranje pregovora o članstvu s EU-om označava preokret društva i naglasio da je ambicija Srbije da pregovore završi brzo, efikasno i kvalitetno.

Van Rompuy posjetio i Prištinu

Herman Van Rompuy se u ponedjeljak založio u Prištini za provedbu Briselskog sporazuma.

On je, poslije susreta s premijerom Kosova Hashimom Thacijem, rekao da je Kosovo učinilo veliki korak ka EU i dodao da je zadovoljan što poslije posjete 2008. godine, kao tadašnji predsjednik parlamenta Belgije, sada ponovo dolazi na Kosovo u ovom značajnom trenutku, javio je Tanjug.

Van Rompuy je Thaciju čestitao na postizanju sporazuma između Beograda i Prištine i dodao da se sada treba angažirati da se osigura njegova provedba.

“Sada je potrebno osigurati primjenu sporazum”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća, ističući veliku ulogu koju je u postizanju sporazuma imala Catherine Ashton.

Van Rompej je tokom sastanka s predsjednicom Kosova Atifete Jahjagom kazao da proces evropske integracije neće biti okončan bez integracije zemalja Balkana u EU.

Visoki evropski zvaničnik je pozdravio ratifikaciju SSP-a s EU-om u Parlamentu Kosova, saopćeno je iz kabineta kosovske predsjednice.

Jahjaga je rekla da je Priština spremna početi pregovore o SSP-u i da ostaje usredsređena na provođenje potrebnih reformi u cilju pospješivanja procesa intergracije u EU.

Ona je ocijenila da učešće kosovskih zvaničnika u regionalnim i međunarodnim incijativama treba “biti u ravnopravnom tretmanu sa svim drugim zemljama”.

“Historiju stvaraju ljudi i mi ćemo zajedno stvoriti historiju”, rekao je Van Rompuy na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije.

Navodeći da je Hrvatska danas postala članica EU-a, a da je u petak donesena odluka o pregovorima sa Srbijom i pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za Kosovo, predsjednik Evropskog vijeća je istakao da je otvoreno novo poglavlje u ovoj regiji, koja se sada treba fokusirati na ostvarenje zajedničkih ciljeva.

Hrabre odluke

Čestitajući Vladi i građanima Srbije na historijskom koraku na putu ka članstvu u EU, Van Rompuy je kazao da je taj trenutak ishod hrabrih i dalekovidih odluka lidera u Beogradu i Prištini.

“Sporazum Beograda i Prištine postignut u aprilu utro je put konačnom pomirenju među zajednicama, koje su potrebne jedna drugoj i koje dijele zajedničku biografiju i historiju, i stavio tačku na period sukoba koji su izbili u srcu Evrope prije dvije decenije”, rekao je on.

Istakao je da Evropa, koja je i sama rođena iz pepela Drugog svjetskog rata, sada postaje mjesto pomirenje balkanskih naroda.

“Ne možemo promijeniti prošlost, već samo budućnost i to upravo činimo”, rekao je Van Rompuy.

EU će, prema njegovim riječima, nastaviti pomagati Srbiji i politički i finansijski u predstojećem priodu.

Kako je rekao Van Rompuy, sljedeći korak pristupnog procesa bit će međuvladina konferencija, koja će biti održana najkasnije u januaru.

Pristupni pregovori će pomoći Srbiji da modernizira privredu i privuče strane investitore, a pomoći će i na putu ka prosperitetu i otvaranju radnih mjesta, dodao je on.

Borba protiv korupcije

Predsjednik Evropskog vijeća ohrabrio je vlasti Srbije da nastave napore u oblasti vladine prava i borbe protiv korupcije.

“Ovo je istorijski dan, koji označava preokret društva, modernizaciju, osposobljavanje. To je nova oznaka za kvalitet”, rekao je Dačić.

On je istakao da je izuzetno važno da pregovori počnu odmah.

“Naša ambicija je da to uradimo brzo, efikasno i kvalitetno i da Srbija ne bude nagrađena članstvom u EU, već da članstvo dobije jer je to zaslužila zbog unutrašnjih reformi”, kazao je.

“Poseta Van Rompuya za nas je velika podrška i ohrabrenje.”

S druge strane, portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Petar Petković izjavio je da Van Rompuy u Beograd nije donio datum za otpočinjanje pregovora Srbije s EU-om, već “nove ucene i poniženja”.

On je ocijenio da Srbija sve manje liči na državu, a sve više “postaje poslušnik Brisela i bespogovorno ispunjava sve njegove zahteve”.

Kako tvrdi Petković, Srbi na Kosovu predstavljaju “najveću žrtvu” aktuelne vlasti.

Van Rompuy se sastao i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO