Bez gužvi na granici BiH i Evropske unije

Prvog dana na granici između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) ekipa Al Jazeere posjetila je prelaz u Gradišci, preko kojeg je, do sada, prelazilo najviše putnika i kamiona u Hrvatsku, kako bi provjerili ima li nekih promjena ili problema.

Riječ je o jednom od dva granična prelaza u Bosni i Hercegovini, gdje je od sada moguće izvoziti robu u EU, i to samo ribu, med i sirovu kožu.

Tu je svake sedmice i Milimir Budalić iz Bileće, koji vozi kožu u Sloveniju. Kaže da sada ima promjena za izvoznike.

“Tu smo prije plaćali veterinara, kojem podliježe roba. To se više danas ovdje ne može platiti, nego moramo ići u banku, koja je udaljena pet kilometara. Ide se pješke. Tu su napravili granični prelaz koji nema banke”, navodi on.

Dodatna traka

Putnici iz Bosne i Hercegovine kažu da nisu imali probleme i da nije bilo ni gužvi.

“Nisu tražili novac. Inače, imam uvijek novac spreman. I prije ovoga morate imati novac spreman u stranoj banci. Kvar, kazna… Morate biti spremni. Inače, nije bilo problema”, kaže Banjalučanin Vladimir Katić.

Na bosanskohercegovačkoj strani također nema gužvi. Puštena je u promet dodatna traka za kamione, javlja Al Jazeerina novinarka Ljiljana Smiljanić.

“Putnici na ovom graničnom prelazu kažu da uglavnom nema razlika u kontroli pri prelasku granice. Međutim, za građane Bosne i Hercegovine od sada je biometrijski pasoš, ili stari pasoš sa vizom, jedino sredstvo za prelazak granice. Lična karta više ne vrijedi”, navodi Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prijem Hrvatske u EU je dokaz da su vrata otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, ali da na evropskom putu nema prečica i čarobnih formula, poručio Stefan Fule.

01 Jul 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO