Nove kritike gradnje u Skoplju

U glavnom gradu Makedonije trenutno je u ponudi više od 40 hotela. Novi se ubrzano grade, pa se procjenjuje da će u naredne dvije godine biti izgrađeno još 20 objekata.

Gotovo svaka druga osoba centrom Skoplja šeta sa fotoaparatom ili smartphoneom u ruci. Cilj je u fotografiju ukomponirati što više novih znamenitosti.

Poseban izazov su statue, nedavno izgrađene u sklopu projekta Skoplje 2014, a naročito kada se ima u vidu da samo statua “Ratnik na konju” doseže blizu 30 metara, kaže reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

“Meni se grad veoma sviđa. Jako je mnogo parkova, spomenika, fontana. Veoma lijepo”, kaže Sergej, turista iz Rusije.

“Šteta je što ima mnogo novih konstrukcija. Blokiraju stare otomanske zgrade. To je šteta“, komentira Hamiyet, gošća iz Turske.

Na pitanje šta misli o novim spomenicima odgovara: “Ružni su! Ne dopadaju mi se.”

Međutim, Nilsen, turista iz Danske, misli drugačije.

On kaže: “Tek smo došli, mnogo je lijepih spomenika i ovdje smo prvi dan. Možda ću sutra znati malo više. Za sada sam vidio stare i nove spomenike i jako je interesantno.”

Promjena ličnog opisa grada

Vlast bi rekla da je grad sada na slatkim mukama. Nema dovoljno hotela za postojeći broj turista i poslovnih gostiju.

Premijer Gruevski jedan je od glavnih zagovornika promjene ličnog opisa Skoplja.

“Republika Makedonija ima veliki turistički potencijal. To je sektor u kojem očekujemo veliki razvoj i mnogo investicija u budućnosti”, rekao je sredinom maja Nikola Gruevski.

Ono čemu se premijer raduje samo je početak. Na urbanističkom planu ucrtano je još neizgrađenih hotela, njih čak 20, sa rokom izgradnje od dvije godine. Pominju se svjetski lanci poput Hiltona, Marriotta i Ibisa.

“Poboljšala se ponuda i povećao se broj turista koji iz raznih razloga dolaze u Skoplje. Ne samo zbog dobrih hotela. Imamo dobru hranu, restorane, kafiće, suvenire. Gradili smo nove ulice, sve je to dio, ne samo za građane nego i za turiste. Tu je i projekat Skoplje 2014”, kaže Miodrag Atanasievski iz Turističke komore Makedonije.

Međutim, sa posrnulom ekonomijom mnogi postavljaju pitanja o isplativosti novih hotela.

“S obzirom na to šta se sve dešava u državi sigurno je da ima potrebe za novim hotelima. Međutim, ako govorimo o kontinuiranom stepenu isplativosti izgradnje dva nova velika hotela ne znam da li će to biti dovoljno isplativo da zadovolji investitore, odnosno da im vrati uloženi novac”, kaže Sonja Bibanovska, direktorica skopskog Holiday Inna.

Iako je skopski turizam sve glasniji, nisu utihnule velike kritike gradnje antičkih znamenja.

Podizanje novih spomenika dovodi nove turiste. Međutim, još niko ne izlazi sa zvaničnom procjenom o tome da li je projekat Skoplje 2014. barem malim dijelom počeo sam sebe isplaćivati.

Brojni stručnjaci u Makedoniji procjenjuju da su za preobražaj glavnog grada poreski obveznici platili više stotina miliona eura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Demonstranti u Makedoniji izašli su na ulice u znak protesta protiv skupog arhitektonskog projekta Skoplje 2014. I pored loše ekonomske situacije u zemlji, naizgled nema kraja projektu koji je stvorio probleme sa susjednom Grčkom, te finansijski, socijalno i etnički dijeli narod.  Veliki deo spomenika izgrađenih u okviru projekta Skoplje 2014 realizovale su strane firme, tako […]

Published On 13 May 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO