Mađarska suočena s najvećim poplavama

Mađarska se i dalje suočava sa najvećim izlijevanjem Dunava u novijoj historiji zemlje. Val poplava se spustio nizvodno.

Potpuno su poplavljena naselja koja se nalaze 50 km sjeverno od Budimpešte.

Četvrtog dana otkako je poplavio Dunav, radne akcije se mogu vidjeti na svakom koraku. Svi se trude da spriječe katastrofu.

Agregati koji ispumpavaju vodu se čuju u svakoj kući.

Mađari pogođeni poplavama kažu da su dobro organizirani, i da imaju veliku pomoć države.

“Nije lijepo vidjeti sve ovo. Tužno je. Dosta izgubljenih kuća, bašta, zemlje… Situacija nije dobra”, kaže Istvan, stanovnik grada Szentendre.

“Mesto Tahilotofalu koje se nalazi na 40 km severno od Budimpešte poprilično je ovde godine pogođeno poplavama. Na stotine ljudi je evakuisano, a preko 50 kuća je poplavljeno. Međutim nisu svi napustili svoje domove”, izvještava Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Evakuacije u Srbiji

Vodostaj Dunava kroz Srbiju u porastu je i na snazi su mjere redovne odbrane od poplava od mađarske granice do Novog Sada.

Uvođenje vanrednih mjera očekuje se kod Bezdana za tri do četiri dana, a vrhunac vala 12. i 13. juna.

Zamjenik načelnika Sektora za vanredne situacije Đorđe Babić rekao je da se ne očekuju veći problemi i izlijevanje Dunava, javlja Srna.

Prema njegovim riječima, za sada je sve u mjerama redovne odbrane od poplava.

“Sektor za vanredne situacije je naredio svim organizacionim jedinicama u slivu Dunava da održe sednice okružnih i opštinskih štabova i da evidentiraju sva kritična mesta i da na vreme preduzmu sve mere, ojačavanje nasipa, ili eventualna evakuacija stanovništva”, rekao je za Babić za RTV Srbije.

Trenutno najugroženija mjesta su Beočin, Bonoštor, Čerević i Susek, gdje ima naselja čiji su stanovnici već evakuirani.

Spremni za poplavni val

Babić je rekao da su nadležni u lokalnom samoupravama svakodnevno na terenu, obilaze nasipe i ugrožena mjesta, a vatrogasno-spasilačke jedinice trenutno nisu angažirane, ali su spremne da priteknu u pomoć.

Babić je istakao da su preduzeća Srbijavode, Beogradvode i Vojvodinavode spremna da dočekaju poplavni val.

U srijedu se očekije nivo Dunava kod Bezdana 725 centimetara, a ukoliko se obistine prognoze bit će uvedene vanredne mjere odbrane od poplava.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Centralna Evropa već danima je pod vodom, a poplave su stigle i u Mađarsku. Nivo Dunava neprestano raste. Kritično je u selima na sjeveru, gdje je u pomoć poslata vojska. Mađarske vlasti naložile su hitnu gradnju brana na rijeci. Više detalja donosi novinar Al Jazeere Đorđe Kostić. 

Published On 08 Jun 2013

U Mađarskoj se evakuiraju čitava sela uoči najave najvećeg poplavnog vala, u Njemačkoj vojska se i dalje bori sa vodenom stihijom, a u Austriji i Češkoj stanje se smiruje.

Published On 08 Jun 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO