JMBG: Danas kafa, u utorak veliki protesti

Bh. građani širom svijeta su se angažirali i pružili podršku demonstracijama u Sarajevu (Anadolija)

Ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH nastavljeni su protesti bh. građana koji od vlasti traže donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), kako bi novorođenčad rođena nakon 12. februara mogla dobiti JMBG, zdravstveno osiguranje i putne isprave, javlja Anadolija.

Oko 300 građana među kojima su osim roditelja čija djeca nemaju JMBG, studenti i drugi građani, i u nedjelju poručuju da su se okupili neformalno i spontano “na kafu” ispred Parlamenta BiH.

Kako je na ovom okupljanju bilo i puno djece, građani BiH su se potrudili da im ne bude dosadno igrajući se, pjevajući i crtajući  sa njima.

Podrška iz svijeta

“Danas, pošto ima jako puno djece, odlučili smo da ih zabavimo. Mi se ovdje i borimo za njih. Svima je već poznato zbog čega smo se mi ovdje okupili. Jedan od osnovnih zahtjeva našeg spontanog okupljanja jeste usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju. Drugi zahtjev je osnivanje fonda na državnom nivou za pomoć teško oboljeloj djeci. Treći je smanjenje primanja visokim zvaničnicima 30 posto i da taj novac ide u fond za liječenje te djece”, kazao je Edib Lagumdžija.

Prema njegovim riječima svi prisutni su složni u tome da ih ne interesiruju političke stranke te pozvao sve ostale građane da se pridruže demonstracijama.

Lagumdžija je poručio da očekuju veliki broj demonstranata u utorak, kad su pozvali na novi masovni protest, a podsjetio je i da su se bh. građani širom svijeta angažirali te pružili podršku demonstracijama u Sarajevu.

Nikola Kunić iz Prijedora kazao je kako je od preksinoć u Sarajevu i da je došao samo kako bi pružio podršku protestima.

Žao mi je što se nisam mogao pridružiti protestima na početku. Ovo je početak demokratskih promjena u Bosni i Hercegovini. Možda trenutno nisu demokratske promjene, ali ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u historiji BiH. Mislim da je dužnost građana da učestvuju u ovim protestima. Jer, ko ne učestvuje, zapravo radi sa parlamentarcima“, izjavio je on.

Vlasti trebaju služiti narodu

On je podsjetio da političke vlasti trebaju služiti narodu, a ne obrnuto, i poručio je da narod bez sadašnjih političara može, jer oni dolaze i odlaze, a građani su ti koji ostaju.

“Ja ne znam ko i dalje vjeruje u takve stvari da su ovi protesti napad na manji entitet u BiH. To plasiraju mediji u Republici Srpskoj koji su totalno sjevernokorejskog modela. Bez bilo kakve uvrede, ko god to misli, zaslužuje hospitalizaciju, jer naprosto svi mogu vidjeti da su ovdje djeca. Tu je sa nama i otac male Belmine Ibrišević, koja mora u inostranstvo na liječenje, zbog koje je sve ovo počelo. Ja se ovdje osjećam sasvim ugodno i lijepo”, poručio je mladić iz Prijedora.

Neformalna grupa građana i neki od roditelja djece bez matičnog broja, rođene nakon 12. februara ove godine, organizirali su se putem društvenih mreža i okupili ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine, gdje protestiraju od srijede.

Vijeće ministara BiH još uvijek nije usvojilo zakon o jedinstvenom matičnom broju i uputilo ga u parlamentarnu proceduru, ali je donijelo privremenu odluku o JMBG koja će važiti narednih 180 dana i koja bi trebala omogućiti svoj novorođenoj djeci izdavanje matičnog broja.

Okupljeni građani nisu bili zadovoljni ovom odlukom, jer smatraju da je trajno rješenje u vidu zakona jedino prihvatljivo. Oni su uputili zahtjev Parlamentu BiH da zakon o JMBG bude uvršten u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, što nije učinjeno.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Stotinjak građana Sarajeva okupilo se i u subotu na Trgu Bosne i Hercegovine. Ispred zgrade državnih institucija upriličili su mali peformans. Djeca su se igrala, a odrasli pili kafu. Željeli su poslati poruku zvaničnicima kako ne odustaju od zahtjeva za izmjenom Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Priču donosi novinar Al Jazeere Boris Gagić. 

Published On 08 Jun 2013

Ko je i zašto poništio postojanje beba u Bosni i Hercegovini i učinio ih pravno nepostojećim? Jesu li političari, svojim neradom, državu BiH doveli do apsurda? Kakva je odgovornost Visokog predstavnika u BiH kao vrhovnog tumača Dejtonskog sporazuma i zaštitnika ljudskih prava? Jesu li demonstracije jedini način da bh. političari počnu raditi posao za koji […]

Published On 07 Jun 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO