Beograđani podržali JMBG proteste u Sarajevu

Nekoliko desetina građana Beograda mirnim okupljanjem na tvrđavi Kalemegdan u centru grada dalo je podršku građanima Bosne i Hercegovine koji od srijede protestiraju ispred Parlamenta BiH zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), a zbog čega djeca rođena nakon 12. februara ne mogu dobiti JMBG.

Građani, koji su se samoinicijativno okupili pored spomenika Pobednik, poručili su da daju podršku građanima Sarajeva i BiH, i da Beograd ovim želi da se sa njima solidariše.

Okupljeni, među kojima su se nalazili uglavnom mladi ljudi, nosili su transparente na kojima je pisalo “Svi smo mi Belmina”, “Svi za jednog, jedan za sve”, “Beograd s ljubavlju”, “Od Beograda srce ka Sarajevu”, “Podrška raji iz Sarajeva”.

Skup za svu djecu regiona

Jedna od organizatorica skupa Sandra Massi za Al Jazeeru je rekla da se sve desilo spontano i da ovo nije protest, već građanski skup za građane BiH, Sarajeva i djecu cijelog regiona. Ona je dodala da su Beograđani uz oboljelu tromjesečnu Belminu Ibrišević, koja zbog nemogućnosti da dobije matični broj nije mogla dobiti ni putnu ispravu za liječenje u inostranstvu.

“Želimo da kažemo Sarajevu, a ono to zna, da smo mi uz njih, svi smo mi ovdje anonimusi, svi smo mi obični građani koji su došli da običnim građanima daju podršku”, rekla je Massi. 

Okupljeni u Beogradu rekli su da su došli da bi poslali podršku svoj djeci.

Među učesnicima skupa bilo je i građana porijeklom iz Sarajeva i BiH, kao i onih koji privremeno žive u Beogradu, koji su svojim prisustvom i ispisanim parolama dali podršku mirnim protestima u BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Stotinjak građana Sarajeva okupilo se i u subotu na Trgu Bosne i Hercegovine. Ispred zgrade državnih institucija upriličili su mali peformans. Djeca su se igrala, a odrasli pili kafu. Željeli su poslati poruku zvaničnicima kako ne odustaju od zahtjeva za izmjenom Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Priču donosi novinar Al Jazeere Boris Gagić. 

Published On 08 Jun 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO