Slijepi Srbije ostali bez jedine biblioteke

Slijepi u Srbiji ostali su bez jedine biblioteke u državi u kojoj su mogli dobiti Brajeve i zvučne knjige.

Prvi put, u njenom skoro stogodišnjem postojanju, biblioteka je zatvorena zbog velikih finansijskih teškoća.

Jednu od najstarijih ustanova kulture u Beogradu, država ove godine nije pomogla. Na vratima biblioteke “Dr. Milan Budimir” piše da ne radi od 24. juna.

U trošnoj sobi sjedi Goran Pećanac koji je slijep. Urednik je biblioteke, a vrijeme koristi za preslušavanje starih kaseta.

Kaže da je položaj slijepih u Srbiji sve lošiji, a para za biblioteku ove godine nema.

„Trenutno je biblioteka nažalost zatvorena, zato što država nije izdvojila finansijska sredstva za njen rad, ali nadamo se da će se naći rešenje, jer zaista isključiti jednu grupu građana iz ovog kulturnog obrazovnog i informativnog sitema bilo bi bez presedana u novijoj istoriji Evrope“, kaže Pećanac.

Biblioteka je najveća na Balkanu, sadrži 47.000 Brajevih svezaka, te 14.000 audiokaseta i diskova.

Stav Ministarstva

Ali, bez novca nema razvoja, niti renoviranja biblioteke.

„Svake godine smo dobijali neku količinu para koja normalno naše potrebe ne zadovoljava, ali ove godine baš ništa nismo dobili. Kriza jeste, ali zbog čega bi to baš slepi prvo osetili nije mi jasno“, pita se bibliotekar Žarko Đurović.

Godišnji budžet biblioteke iznosi 80.000 eura, a u Upravi rješenje vide u tome da se prebace na budžet Grada Beograda, a ne države.

„Zatvaranje ove kulturne ustanove, nakon 93 godine neprestanog rada, Savez slepih je ocenio kao državni udar. Ukoliko prepiska sa Ministarstvom ne da rezultate, slepi će organizovati proteste u Beogradu“, javlja novinar Al Jazeere iz Beograda Đorđe Kostić.

U Ministarstvu kulture i informisanja kažu da je problem trenutan i tvrde da su oduvijek imali razumijevanja za probleme slijepih.

„Odmah nakon rebalansa budžeta, Ministarstvo će obezbediti određena sredstva koja će biti isplaćena Savezu slepih“, kažu iz Ministarstva.

U Srbiji živi 12.000 slijepih i slabovidih osoba. Među njima, tek njih 500 ima posao.

Izvor: Al Jazeera