Makedonska promocija na ino-sceni

Vlada Makedonije strana ulaganja i dalje vidi kao način za ekonomski oporavak države. Ne štedi se na promociji van granica države, no opozicija smatra da se previše novca troši za te namjene.

Kako kažu – efekti su manji od očekivanog. 

Intenzivno se radi mjesecima u Kavadarcima, centralna Makedonija. Riječ je o investiciji vrijednoj milione eura i tu će, nekada na poljoprivrednom zemljištu, izrasti moderan pogon – najveći koji se trenutno gradi u Makedoniji.

Pogon je vlasništvo njemačkog investitora, koji bi ovdje naredne godine proizvodio dijelove za renomiranu automobilsku kuću.

U makedonskoj Vladi ne kriju zadovoljstvo poslom.

“Radi se o investiciji firme Draxler Maier, koja ima godišnji obrt od oko dvije milijarde eura. Jedan od njihovih glavnih kupaca je Mercedes. Pogon u Makedoniji trebao bi zapošljavati oko 4.000 ljudi i proizvodit će cijelu kablovsku elektronsku instalaciju za Mercedes C klase”, izjavio je Vele Samak, makedonski ministar za inostrana ulaganja.

Okidač za veća ulaganja

U makedonskoj Vladi nadaju se kako bi ta investicija mogla biti okidač za veća inostrana ulaganja. Ne dijele svi taj optimizam.

“I dok u Vladi maštaju o novim stranim investicijama, koje stagniraju u odnosu na ranije godine, opozicija ekonomski koncept izvršne vlasti smatra pogrešnim”, kazao je novinar Al Jazeere Boris Gagić, koji je boravio u Skoplju.

Jedan od spotova makedonske Vlade poziva inostrane partnere na veća ulaganja. Napravljen je isključivo za potrebe vlasti, ocjenjuju u opoziciji i kažu kako treba više raditi na boljem poslovnom okruženju te produktivnosti radnika, a ne samo na medijskom reklamiranju.

“To nije dobar efekat, naročito kada je naša Vlada prošle godine, osim na reklame, potrošila na Road show, jer svakih par mjeseci brojne delegacije idu u prekookeanske zemlje, nikada u Evropu”, rekao je Vančo Uzunov iz Socijaldemokratskog Saveza Makedonije (SDSM).

Udarac iz McDonaldsa

Iz evropskog ureda McDonaldsa nedavno je stigao udarac koji je odjeknuo u poslovnom svijetu. Zatvoreno je svih sedam restorana američkog lanca brze hrane. Problem je nastao između firme i vlasnika franšize.

McDonalds je, za sada, prestao poslovati u Makedoniji.

“Očekujemo da sve ovo završi za tri-četiri mjeseca. Agonija ne može potrajati više od toga. Agonija bi mogla nastati za zaposlene u McDonaldsu. Većinom su to mladi ljudi”, ističe Svetozar Janevski, vlasnik franšize ovog restorana brze hrane u Makedoniji.

Prema posljednjem istraživanju Svjetske banke (SB), nezaposlenost među mladima u Makedoniji popela se na 53 posto.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO