Vijeće EU odobrilo sredstva za Hrvatsku

Odluku o rebalansu ovogodišnjeg budžeta zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju prvog jula treba potvrditi Evropski parlament (EPA)

Ministri finansija odobrili su u četvrtak u ranim jutarnjim satima dopunu budžeta Evropske unije za ovu godinu, kojim se on povećava za 655 miliona eura koji su namijenjeni za finansiranje Hrvatske u prvih šest mjeseci članstva u drugoj polovici ove godine.

Ministri su prihvatili prijedlog Evropske komisije o rebalansu ovogodišnjeg budžeta zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju prvog jula i sada tu odluku još treba potvrditi Evropski parlament, prenosi Hina.

Prema toj odluci, Hrvatska će u prvih šest mjeseci članstva u Evropskoj uniji imati na raspolaganju 655,1 miliona eura u obvezama, a 374 miliona u plaćanjima. Hrvatski doprinos budžetu EU-a za 2013. bit će 211,9 miliona eura.

Evropski budžet se izražava na dva načina, kroz preuzete obaveze i kroz stvarna plaćanja.

Raspolaganje novcem

To znači da će Hrvatska u finansijskoj 2013. računovodstveno imati na raspolaganju 655,1 miliona eura, a dio koji će biti realiziran, to jest naplaćen u toj godini, iznosit će 374 miliona.

Ostatak će se realizirati u sljedećih nekoliko godina.

Najveći dio sredstava odnosi se na kohezijska sredstva – 449,4 miliona eura u obvezama, 149,8 miliona u plaćanjima. Od iznosa u obvezama 299,6 miliona otpada na strukturne fondove, a 149,8 miliona na Kohezijski fond.

Strukturni fondovi su Evropski socijalni fond (ESF) koji pruža podršku regijama koje su pogođene visokom stopom nezaposlenosti i Evropski fond za regionalni razvoj (ERDF) koji je namijenjen smanjivanju razlika u razvoju pojedinih zemljopisnih područja ili između određenih socijalnih grupa i koji je uglavnom je usmjeren na infrastrukturne investicije, proizvodne investicije u cilju otvaranja radnih mjesta te na lokalni razvoj i razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Finansiranje projekata

Kohezijski fond (KF) finansira velike infrastrukturne projekte kojima se unapređuje okoliš i razvija prometna infrastruktura određena kao sastavni dio Transevropske prometne mreže.

Iz budžetske rubrike Očuvanje i upravljanje prirodnim resursima, u koju spadaju poljoprivreda i ribarstvo Hrvatska će dobiti 10,2 miliona eura u obvezama i 2,6 miliona u plaćanjima.

U rubrici Državljanstvo, sloboda, sigurnost i pravosuđe za Hrvatsku je predviđeno 73,3 miliona eura u obvezama i 42,2 miliona u plaćanjima.

Najveći dio toga iznosa namijenjen je za prilagodbu schengenskim pravilima – 40 miliona eura, koji će biti realizirani odmah u istoj budžetskoj godini.

U novom Višegodišnjem finansijskom okviru za razdoblje 2014-2020. Hrvatska će u tih sedam godina imati na raspolaganju 11,7 milijardi eura, a kada se od toga iznosa odbije hrvatski doprinos evropskom budžetu, na raspolaganju će joj biti oko milijardu eura godišnje.

Izvor: Agencije