Evropski sud odbacio žalbu Srebreničana

Majke Srebrenice uložile su žalbu Sudu u Strasbourgu nakon što je Vrhovni sud Holandije odbacio njihovu tužbu (AFP)

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u četvrtak je odbacio žalbu Srebreničana preživjelih u genocidu 1995, koji su tražili ukidanje odluke holandskog suda kojom je potvrđen imunitet Ujedinjenih naroda (UN).

Majke Srebrenice, predstavnice više od 6.000 preživjelih i članova porodica žrtava genocida, godinama traže da se sudi UN-u i državi Holandiji zbog činjenice da, kako navode, njihovi mirovnjaci nisu učinili ništa da zaštite Srebrenicu, koja je u julu 1995. imala status zaštićene enklave.

Srebrenička enklava bila je pod UN-ov protektoratom, nakon čega su je 11. jula 1995. zauzele vojne snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića.

Mladićevi vojnici potom su pogubili više od 8.000 dječaka, mladića i odraslih muškaraca,  uglavnom Bošnjaka, što je najteži masakr počinjen u Evropi  nakon Drugog svjetskog rata.

Majke Srebrenice uložile su žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu nakon što je Vrhovni sud Holandije odbacio njihovu tužbu. 

‘Legitiman cilj’

Holandski sud je odbacio njihovu tužbu 13. aprila 2012, pozivajući se na imunitet od sudskog progona zajamčen UN-u, pa tako i vojnicima koji djeluju po zastavom svjetske organizacije.

Žalba na ovu odluku nije moguća.

U jednoglasnoj presudi objavljenoj u četvrtak, sudije Evropskog suda navele su da žalba ne može biti usvojena jer je “davanje imuniteta UN-u služilo legitimnom cilju”.

Sudije su navele da bi dozvoljavanje nacionalnim sudovima da imaju jurisdikciju nad operacijama UN-a omogućilo državama “da se miješaju u ključnu misiju UN-a da obezbijedi međunarodni mir i sigurnost”.

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović izjavila je za Al Jazeeru da su u ovom Udruženju iznenađeni odlukom Suda, ali da neće odustati od svoje borbe.

“Znajući da je Evropski sud u Strasbourgu bio naša velika nada, mi smo zaista ostali zatečeni kad smo čuli tu informaciju. Ja ne mogu da vjerujem da se ljudi mogu tako lahko oglušiti i omalovažavati one druge samo zato što se zovu drugačije”, rekla je Mehmedović.

“Mi se nadamo ipak da će neko doći i smoći snage da procesuira one koji su odgovorni, pa i one koji imaju imunitet. Ne smiju se pozivati na imunitet, jer ipak, ako ima imunitet, znači da može da radi šta hoće i kako hoće.”

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni krivični sud (ICC) presudili su da se u Srebrenici dogodio genocid.

Izvori: Al Jazeera i agencije