Dačić uvjeren da Srbija dobija datum

Nakon sastanka sa Barrosom, Dačić je rekao da su usaglašeni stavovi sa Njemačkom (AFP)
Nakon sastanka sa Barrosom, Dačić je rekao da su usaglašeni stavovi sa Njemačkom (AFP)

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je u četvrtak uvjerenje da će Srbija u petak dobiti bezuslovan datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i rekao da su, u principu, usaglašeni stavovi sa Njemačkom.

Njemački Bundestag dao je u četvrtak zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, o čemu će u petak glasati Evropsko vijeće.

“Srbija nepovratno ide ka EU. Sutra se zvanično otvaraju pregovori, bez novih uslova, bez nekih novih zasedanja, znači to je bezuslovan datum”, izjavio je Dačić otvarajući konferenciju “Srbija na putu ka EU – uticaj na ekonomiju”.

“Ubeđen sam da je sutra istorijski dan za Srbiju i EU”, istakao je on.

Dačić je podsjetio da je u srijedu u Briselu razgovarao sa predsjednikom Evropske komisije Jose Manuelom Barrosom, evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom, visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Catherine Ashton, i da su “u principu usaglašeni stavovi s Nemačkom”.

On je također najavio da će u ponedeljak u Beograd doputovati predsjednik Vijeća EU Herman van Rompuy, a tokom jula i Ashton i Fule sa tehničkim timom radi dogovora o procedurama.

Zeleno svjetlo

Njemački Bundestag dao je u četvrtak, glasovima vladajuće demohrišćansko-liberalne koalicije, saglasnost da njemačka Vlada na sastanku Vijeća EU u petak može glasati za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU, ali pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014. godine.

Ako Vijeće EU u decembru potvrdi “potpuno i trajno provođenje obaveza iz plana o implementaciji”, sklopljenog 26. maja između Srbije i Kosova, onda se u januaru može održati pristupna konferencija, navodi se u zaključku Bundestaga.

U obaveze, između ostalog, spada i potpuno raspuštanje srpskih paralelnih struktura na sjeveru Kosova.

Kancelarka Angela Merkel je poručila da, prije nego što Srbija pristupi Uniji, odnosi sa Kosovom moraju biti potpuno normalizirani.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ministri vanjskih poslova se nisu  usaglasili kada će Srbija dobiti tačan datum za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Njihova preporuka je da zvanični Beograd pregovore počne u januaru slijedeće godine. Konačna odluka bit će donesena u petak u Briselu, gdej će se sastati šefovi država i vlada država članica EU.

Srbija će dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, ali se još ne zna kada će početi taj proces, kažu u Vladi te države. Politički analitičari smatraju da će dobijanje datuma za Srbiju biti uslovno, a provođenje sporazuma iz Brisela ključno i za Kosovo i za Srbiju. Prilog Đorđa Kostića.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO