Merkel ne dolazi u Zagreb na proslavu

Njemačka kancelarka Angela Merkel neće prisustvovati nedjeljnoj ceremoniji ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, potvrdile su vlade Njemačke i Hrvatske.

Predstavnik  Ureda za odnose s javnošću njemačke savezne Vlade rekao je da je Merkel otkazala planirani dolazak na proslavu  pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji u Zagrebu zbog unaprijed dogovorenih obaveza.

Za opozicione zastupnike u Saboru ovo je diplomatski skandal.

Reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo javio je iz Zagreba da opozicija i Katolička crkva smatraju da Merkel neće doći u Zagreb zato što Hrvatska pokušava posebnim zakonskim izmjenama ograničiti Evropski nalog za hapšenje, koji bi, prođe li zakon,vrijedio samo za zločine počinjene nakon 2002.

S druge strane,  Njemačka čeka 1.7. kako bi joj Hrvatska morala izručiti bišeg djelatnika UDBA-e Josipa Perkovića, koji je u Njemačkoj osumnjičen zbog umiješanosti u ubistvo Stjepana Đurekovića, hrvatskog disidenta i bivšeg direktora marketinga u INA-i.

Đureković je ubijen 1983.

“Sve skupa u Hrvatskoj se pretvorilo u unutarpolitičko prepucavanje i skupljanje političkih bodova”, javio je naš reporter.

Opozicija optužuje Vladu da pokušava zaštititi sve koji su učinili zločine za vrijeme komunizma. S druge strane, Socijaldemokratska partija se brani i navodi da je Hrvatska demokratska zajednica trebala o tome voditi računa tokom pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Vlada se nije oglasila na optužbe opozicije, javio je Čorkalo.

Evropska komisija smatra da se o Evropskom nalogu za hapšenje trebalo razgovarati tokom pristupnih pregovora, te da se zakonski okvir naloga ne može mijenjati, niti određivati na koje će se slučajeve on primjenjivati.

Pauza u Saboru

Zbog informacije da je njemačka kancelarka otkazala dolazak u Zagreb, saborska opozicija je zatražila i dobila pauzu u današnjem saborskom zasjedanju.

“Hrvatska će morati provoditi Evropski nalog za hapšenje, koji će se primjenjivati i na slučajeve koji su se dogodili prije pristupanja”, rekla je Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

Dodala je da Hrvatska ne može dodati posebnu deklaraciju kojom bi objavila da se nalog za hapšenje ne može provoditi retroaktivno.

Takva se deklaracija mogla dodati u vrijeme kada je donesena odluka Vijeća o Evropskom nalogu za hapšenje u augustu 2002. godine, što je tada i učinilo pet zemalja članica.

“Ta mogućnost više nije na raspolaganju Hrvatskoj”, kazala je Andreeva, podsjetivši da su sličnu stvar pokušale provesti Slovenija i Češka 2004. godine kada su ulazile u EU, ali to više nije bilo moguće.

Reakcije opozicije

Hrvatska se sramoti sedam dana prije ulaska u EU i ima veliki problem s vjerodostojnošću, ocijenili su predstavnici saborske opozicije.

Opozicija je zatražila da Vladin predstavnik dođe u Sabor i objasni o čemu se radi, a ako je tačna informacija da Merkel ne dolazi, da joj Vlada pošalje izvinjenje.

Različito, međutim, gleda na to treba li iz procedure povući prijedlog izmjena zakona o saradnji s članicama EU u kaznenim stvarima, kolokvijano nazvan ‘lex Perković’.

“Premijer bi se trebao pojaviti u Saboru i poslati ispriku njemačkoj kancelarki”, istaknuo je Josip Salapić (HDSSB). Saboru bi, kaže, trebalo biti nelagodno što svjetska političarka, kakva je Merkel, kancelarka zemlje koja je sklona Hrvatskoj, neće doći zbog spornog zakona.

“Natjerani smo javno se sramotiti sedam dana prije ulaska u EU. Osramotili smo našu zemlju, pokojnog predsjednika Tuđmana, zbog jednog zakona i jednog slučaja, vratili se u vremena UDBA-e i komunizma”, tvrdi Salapić.

Da Hrvatska ima veliki problem s vjerodostojnošču smatraju i laburisti.

“Zanima me samo jedno – je li Vlada službeno odlučila da povlači iz procedure taj zakon, to je pitanje vjerodostojnosti”, kazao je Dragutin Lesar.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO