Sali Berisha priznao poraz

Premijer Albanije Sali Berisha priznao je poraz na parlamentarnim izborima nakon ubjedljive pobjede lijeve Alijanse za evropsku Albaniju.

Berisha odlazi sa vlasti nakon 20 godina i kaže da je poraz njegov lični, a ne poraz Demokratske partije, čiju će lidersku poziciju napustiti.

Na osnovu više od 96 posto prebrojanih glasova, pobjednik parlamentarnih izbora je koalicija socijalista koju predvodi Edi Rama.

‘Bitka za napredak’

Lijeva Alijansa za evropsku Albaniju ubjedljivo vodi u većini izbornih okruga.

Na osnovu toga, pripada joj 85 od 140 poslaničkih mandata u albanskom Parlamentu.

Berishina desna koalicija osvojila je preostala mjesta. 

U srijedu navečer, Berisha se prvi put obratio građanima nakon nedjeljnih izbora, iako je po zatvaranju birališta i njegova Demokratska partija proglasila pobjedu.

“U mojoj političkoj karijeri ja sam se na svakoj poziciji koju samo obnašao osjećao kao vaš sluga. Služio sam vašim interesima onako kako sam najbolje znao”, rekao je Berisha simpatizerima.

“Shvatio sam ovaj posao kao najveću privilegiju mog života.”

“Ja ću predati svoju dužnost, ali ću kao član Demokratske stranke davati doprionos daljnjem razvoju Albanije. Mi smo danas izgubili jednu bitku, ali nismo izgubili našu bitku za unapređenje Albanije”, rekao je Berisha.

Opozicija je nekoliko puta od nedjelje pozivala Berishinu koaliciju da priznaju poraz.

Rama: Bit ću premijer

Nekoliko stotina pristalica opozicije u utorak se okupilo ispred sjedišta Socijalističke partije kao bi proslavilo izbornu pobjedu, dok su drugi simpatizeri opozicije u automobilima kružili Tiranom i mahali partijskim zastavama.

Lider opozicije Edi Rama obećao je okupljenim građanima da će biti naredni albanski premijer.

“Odlučili ste da mi date zadatak da vodim ovu zemlju i to ću učiniti s velikom odgovornošću”, rekao je Rama.

“Ova pobjeda označava vrijeme velikih promjena i pobjedu obnove u Albaniji, te njen ulazak u veliku evropsku porodicu”, rekao je on.

“Strpljivo čekamo da naš protivnik prizna poraz”, rekao je Rama novinarima.

Parlamentarni izbori u Albaniji protekli su u sjeni brojnih incidenata. Pristalica opozicije ubijen je na biračkom mjestu u gradu Lacu.

Na izbore u nedjelju izašlo je 53,4 posto birača, što je 9,5 posto više nego na izborima 2009, saopćila je Izborna komisija.

Izvori: Al Jazeera i agencije