Policija RS-a nadzire internet zbog JMBG-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta  Republika Srpska nadgleda društvene mreže nakon protesta u Sarajevu za jedinstveni matični broj, a pod lupom su i novinari, potvrdio je za Al Jazeeru ministar Radislav Jovičić.

Jovičić kaže da postoji spisak ljudi i organizacija koji su pod istragom, ali ne može da daje više informacija dok istraga ne bude okončana, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

“Radi se o aktivnostima naše Jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta, koja je prateći društvene mreže utvrdila niz aktivnosti od strane određenih pojedinaca, koji su pozivale i građane BiH i građane iz Banje Luke da se pridruže protestima i koja su prednjačila u pozivima da se ti protesti što više prošire na čitavoj teritoriji BiH”, rekao je Jovičić.

“Mi iz MUP-a nemamo ništa protiv toga, ali je utvrđeno da iza tih poziva stoje neka anonimna lica i pojedine novinske kuće, pojedini novinari i pojedine nevladine organizacije”.

To se navodi i u Informaciji Vlade RS-a o blokadi Parlamenta BiH i protestima u Sarajevu.

Bez naloga

Osim novinara i lažnih profila, navodi se da su na forumima i Facebook grupama najaktivniji bili članovi sa bošnjačkim imenima, te čudni Facebook i Twitter nalozi.

Također, piše da su nekoliko pojedinaca i članovi nekih organizacija bezuspješno pokušali da animiraju proteste u Banjaluci i Beogradu.

Kako se navodi, bilo je i nekoliko e-mail adresa zvaničnih institucija BiH, poznatih MUP-u.

Ministar kaže da istragu vode po nalogu entitetskih i državnog Suda i Tužilaštva.

“Međutim, iz Republičkog tužilaštva u Banjaluci potvrdili su nam da nisu dali nalog za praćenje društvenih mreža”, javila je Smiljanić.

U Klubu novinara Banjaluka smatraju da je ta informacija zabrinjavajuća.

“Kako su pravili taj spisak novinara, koje će nadgledati? S kojim pravom? Da li ovo znači da je na djelu cenzura interneta ili kontrola? Da li mogu poslije uticati na te novinare? Kako će koristiti te podatke? Znači, ovo je veoma zabrinjavajuća situacija i ne može proći bez ikakvog odgovora”, kaže predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić.

“U Klubu smatraju da bi hitno trebalo da zasjeda Odbor za bezbjednost Parlamenta, da sjednica bude otvorena za javnost i da jasno bude rečeno ko je pod istragom i šta će uraditi sa tim podacima”, javila je Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera