Okončan transport stradalih Rumuna

U udes rumunskog autobusa na magistralnom putu Podgorica-Kolašin, poginulo je 18 putnika, 29 je teško povrijeđeno (EPA)
Svi povrijeđeni i smrtno stradali rumunski turisti prevezeni su iz Podgorice u Bukurešt.
 
Rumunski ministar vanjskih poslova Titus Corlatean izjavio je ranije da će svi povrijeđeni turisti, koji su smješteni u Kliničkom centru Crne Gore, u utorak biti prebačeni za Bukurešt, bez obzira na težinu povreda.

On je novinarima u Podgorici rekao da će avionima biti transportirani i poginuli rumunski državljani, bez obzira da li su identificirani ili ne.

Rumunski ministar se zahvalio Vladi Crne Gore na svim naporima za spašavanje i medicinsko zbrinjavanje povrijeđenih putnika.

Iz Kliničkog centra Crne Gore ranije u utorak počeo je transport povrijeđenih rumunskih turista na podgorički aerodrom, odakle će specijalnim avionima biti prebačeni u Bukurešt.

Rumunija je poslala dva specijalna medicinska aviona u Crnu Goru, kako bi bili vraćeni preživjeli putnici, a očekuje se dolazak i trećeg, koji će prevesti preminule.

Podjela pacijenata

“Transport prvih 12 pacijenata koji su podijeljeni u lakšu grupu teško povrijeđenih protiče bez problema i oni će imati u avionima sve neophodno za njihov nesmetan prevoz do Bukurešta. U avionima postoji sve ono što i mi ovdje imamo na odjeljenju Intenzivne njege. U kritičnom stanju i dalje se nalaze tri pacijenta, ali su rumunske vlasti odlučile da ih danas sve prebace u domovinu”, rekla je doktorica Slavica Vujisić.

U udesu rumunskog autobusa na magistralnom putu Podgorica-Kolašin, poginulo je 18 putnika, 29 je teško povrijeđeno, od kojih se četvoro i dalje nalaze u životnoj opasnosti, a uzrok nesreće još nije utvrđen.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević kazao je ranije da se udes dogodio kada je autobus, rumunskih registarskih tablica, iz zasad nepoznatih razloga, sletio sa mosta Ždrijelo, kod manastira Morača. On je naveo da je autobus završio u provaliji dubokoj više od 30 metara.

Osnovni državni tužilac Vojislav Grujić kazao je da još nije utvrđen uzrok teške saobraćajne nesreće na magistralnom putu Podgorica-Kolašin, u kojoj je poginulo 18 turista iz Rumunije.

On je rekao da je sigurno jedino da je u vrijeme kada se nesreća dogodila put bio klizav zbog kiše.

“Prvo treba da izvučemo olupinu autobusa iz provalije, a u daljem postupku, angažovanjem vještaka saobraćajne struke, utvrdićemo uzrok nesreće”, naveo je Grujić.

Izvor: Agencije