Ministri za pregovore sa Srbijom i Kosovom

Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije preporučilo je otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, te pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministri su preporučili Evropskom vijeću da odobri početak pristupnih pregovora sa Srbijom, najkasnije u januaru sljedeće godine, ali konačnu odluku donijet će šefovi država i vlada u petak.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javila je sa ministarskog sastanka iz Luksemburga da ostaje otvoreno pitanje oko usvajanja pregovaračkog okvira – da li ostaje na ministrima ili će o tome odlučivati lideri zemalja članica EU-a.

Govoreći o Srbiji, predsjedavajući Evropskog vijeća Eamon Gilmore rekao je da ministri preporučuju da prva međuvladina konferencija bude održana najkasnije u januaru 2014.

“Nadam se i očekujem da će Evropsko vijeće usvojiti ove preporuke. To bi onda dopustilo Evropskoj komisiji da napravi brzo okvir za pregovore koji bi u sebi sadržavali pristup vladavini prava. Tačan pristup će biti finaliziran od strane Vijeća, a to će također ubrzati proces”, rekao je Gilmore.

“Što se Kosova tiče, krajem ove sedmice otvorit ćemo pregovore vezano za stabilizaciju i pridruživanje. Naše preporuke danas su  zasnovane na nedavnim pozitivnim promjenama u regiji.”

Nikolićeva poruka Njemačkoj

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ranije je pozvao Njemačku da ne blokira Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, nakon što je u  Vijeću ministara vanjskih poslova EU-a usaglašeno je da je za Srbiju i Kosovo vrijeme za idući korak, ali ne i datum početka pregovora.

Ministri vanjskih  poslova EU-a od ponedjeljka usaglašavaju stavove u vezi s početkom pregovora za članstvo sa Srbijom i pregovora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Većina zemalja članica predlagala je oktobar za datum početka pregovora, dok je Njemačka izrazila stav da je kompromisno rješenje kraj godine.

Nijemci ne odustaju od toga da, šta god ministri usvojili, mora proći i Bundestag.

Kompromisna rješenja

U nekoliko navrata, ministri su mijenjali nacrt zaključaka, jer traže kompromisna rješenja.

U prva dva sata rasprave iznosile su se najviše čestitke visokoj predstavnici EU-a Catherine Ashton i komesaru za proširenje Štefanu Fuleu, premijerima Srbije i Kosova Ivici Dačiću i Hashimu Thaciju, a i prilikom dolaska ministri su davali optimistične izjave.

No, kada je u pitanju konačna, službena preporuka, nije sve išlo lako.

Drlja je javila da je želja Njemačke da se procedura, kada je u pitanju Srbija, treba dići na viši nivo, to jest da je trebaju odobriti lideri zemalja članica EU-a.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle je rekao da Njemačka pozdravlja sve uložene napore, ali i dodao da se danas ne može očekivati konkretan datum, jer će evropski lideri o tome odlučivati kasnije ove sedmice.

“Stoga ima smisla da će Evropa ove sedmice dati pozitivan odgovor naporima (Srbije i Kosova). Danas ćemo razgovarati o tome s ministrima vanjskih poslova. No, ove sedmice će također biti donesena i potrebna odluka njemačkog Bundestaga. Sve što o tome danas ovdje bude odlučeno, uvjetovano je naravno odlukom Bundestaga. A konačnu odluku će trebati donijeti Evropsko vijeće, dakle vijeće šefova država i Vlada”, rekao je Westerwelle.

Nikolićeva poruka

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić obratio se javnosti kratkim govorom, u kojem je apelirao na zemlje članice, posebno na Njemačku, da ne blokiraju i  ne odgađaju početak pregovora te zemlje o članstvu u Uniji.

“Evropska unija u svojim rukama ima istorijsku odgovornost za uspešan razvoj Balkana. Mi očekujemo da sve članice EU-a dokažu da se nedvosmisleno zalažu za mir i stabilnost u regionu. Za tu ideju Evropa u Srbiji ima velikog saveznika. Srbija se snažno posvetila stabilizaciji Balkana i donela odluke koje će doneti trajni mir”, rekao je Nikolić.

“Kažu da je sada sve u rukama najuticajnije članice Nemačke. Pretpostavljam da je teško na leđima nositi toliku odgovornost. Pa nije ni nama bilo lako da u najtežoj mogućoj situaciji ispunjavamo zahteve. Zato sada od Nemačke očekujemo da pokaže da se sada nedvosmisleno zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regonu i da ume da ceni i tuđe napore u istom cilju”, kazao je on.

Nikolić je rekao da je Srbija više od decenije “posvetila stabilizaciji regiona, a naročito u poslednjih godinu dana, kada je za unapređenje i razvoj demokratije učinjeno više nego što je iko mogao da očekuje”.

Predsjednik Srbije je rekao da svakog dana iz svijeta stižu pohvale Srbiji zbog rješavanja problema od važnosti za Balkan i Evropu.

“Nama tapšanje po ramenu nije dovoljno – mi tražimo da nam pruže da živimo i preživimo. Ako nam ne ostave tu mogućnost, ako nas suoče sa izborom da idemo težim putem, mi druge nemamo – nastavićemo ponosno da idemo dalje. Trebaće nam više vremena, više snage i odricanja, ali kao i uvek u istoriji, pravda i istina su na našoj strani i mi ćemo uspeti. Ako dobijemo poruku da ne postoji pravda, istina, moral, već samo interes ,naš odgovor je jasan – nastavljamo, a vi dođite ponovo i nemojte da zakasnite.”

Predsjednik Srbije je rekao da je Srbija učinila sve da bude dio evropske porodice. 

“Ako neko želi da Srbija potone u blato, neka bude siguran da postoji pravda koja je temelj svakog sistema pa i sistema EU-a. Jednakost, pravda i istina su temelj razmatranja velikih umova, među kojima bilstaju imena mnogih Nemaca”, rekao je on.
Dodao je da je uvjeren  “da će pravo i pravda prevagnuti 28. juna i da će EU pružiti istorijsku šansu i srpskom narodu omogućiti da živi dostojanstveno u okviru svoje evropske porodice”.

“Mi nećemo više da stojimo sa strane i posmatramo svoj život. Odlučili smo da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke i krenemo napred i dalje”, zaključio je Nikolić.

Stavovi Luksemburga i Švedske

Šef luksemburške diplomatije Jean Asselborn je ocijenio da bi trebalo donijeti odluku o datumu za početak pristupnih pregovora sa Srbijom i pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Kosovom.

Asselborn je uvjeren da će se na kraju datuma stajati brojka “13”. Prema njegovim riječima, bitno je da se sada ispoštuju napori Beogarda i Prištine i da je dobar trenutak, u interesu građana Kosova i Srbije, da se donese odluka o datumu.

I ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt izrazio je uvjerenje da će EU dati zeleno svetlo za početak pregovora sa Srbijom.

“Uvjeren sam da ćemo dati zeleno svjetlo. To zeleno svjetlo je bitno za nastavak provedbe dogovora”, podvukao je on.

“Mislim da nećete čuti datum, već okvirno vrijeme o tome šta će se dešavati i to će naravno biti ove godine”, rekao Bildt novinarima.

On je ponovio da je od ključnog značaja primjena Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i da je svjestan da će za to biti potrebno vrijeme i da postoje mučni detalji koji trebaju biti riješeni.

“Sve dok postoji snažna politička volja i odlučnost Beograda i Prištine, to će se desiti”, rekao je šef švedske diplomatije.

Ashton je ocijenila u ponedjeljak da su Beograd i Priština postigli napredak u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa.

“Zajedno sa komesarom za proširenje (EU) Štefanom Fuleom, uputila sam pismo članicama Unije o ‘napretku u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa Srbije i Kosova'”, podsjetila je Ashton.

Ashton i Fule su od država članica EU-a zatražili “jasnu i pozitivnu odluku” o otvaranju pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

Izvori: Al Jazeera i agencije