Dio bh. poslanika ne dolazi na posao

Predstavnici srpskih i hrvatskih klubova danas se nisu pojavili na sjednici proširenog kolegija koju je sazvao predsjedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pa se ona, zbog nedostatka kvoruma, nije mogla održati.

Poslanici iz RS-a u Sarajevo na sjednice ne dolaze od 6. juna, kada je grupa građana blokirala Državna institucije tražeći usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Predsjedavajući zastupničkog doma sazvao je, kaže, sjednicu u skladu s pravilnikom o radu.

Kaže i to da je pismenim i usmenim putem kontaktirao poslanike, ubjeđujući ih da danas dođu u Sarajevo.

Ustavna obaveza

Iako je to njihova ustavna i poslanička obaveza, predstavnici klubova srpskih i hrvatskih stranaka se nisu pojavili, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

“Bosna i Hercegovina ima previše problema. Danas su ovdje oni koji žele da ih rješavaju. Mi u ovoj zemlji nemamo vremena. Za nas u ovoj zemlji su dani mjeseci, a mjeseci godine”, rekao je Denis Bećirović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz RS-a poručuju da ne pristaju na jednostrano sazvane sjednice.

Kažu da je neizvjesna i sjednica Vijeća ministara, koja je najavljena za srijedu.

“Gospodin Bevanda [predsjedavajući Vijeća ministara], koliko ja znam, pokušava konsultacijama s određenim ministrima dogovoriti kvorum za održavanje sjednice Vijeća ministara na onom što je nekad nazivano ‘sigurna lokacija’. Međutim, koliko je ministara voljno da dođe i šta je to uopšte bezbjedna lokacija, oko toga Bevanda sigurna ima glavobolju”, kazao je predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić.

Za lidera Hrvatske demokratske zajednice Dragana Čovića sporno je to što se Bećirović nije konsultovao sa svojim zamjenicima prilikom sazivanja sjednice.

“Oni koji zakazuju sjednicu prije svega trebaju da konsultiraju svoje kolege, pa onda zakazuju”, kazao je Čović.

Upitan da komentira Bećirovićevu tvrdnju da je sjednica sazvana u skladu s pravilnikom, Čović je rekao:

“Pa neka se on i dalje drži pravilnika i imat će sjednicu, ovo je malo neozbiljno s moje strane, ali nužno je konsultirati kolege”.

Brojni državni problemi

Čoviću je i dalje sporna i sigurnosna situacija.

S druge strane, Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije ponavlja da Sarajevo nije prijetnja poslanicima.

“Prvo je pitanje sigurnosti ili nesigurnosti. Ja mislim da je već svima jasno da je to deplasirana priča. Ja se lično nikoga ne bojim, ali razumijem da strah može imati samo onaj ko je za nešto kriv”, kaže Magazinović.

Božo Ljubić iz HDZ-a 1990 prisustvovao je sjednici užeg kolegija koja je održana 19. juna u Sarajevu. Danas ga nije bilo.

“Nije sigurnost u pitanju, ja se osjećam sigurno i spreman sam raditi, ali dolaziti u praznu salu gdje u startu znate da nemate kvoruma, nema smisla”, kaže on.

Bećirović je danas poručio da nagomilani bh. problemi zahtijevaju hitno sazivanje Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine.

“Iako su sve institucije nadležne za sigurnost dale svoje pismene garancije kako bi se poslanici osjećali komotnijim doći na posao, još nije poznato kada će biti održana nova sjednica Parlamanentarne skupštine BiH u njenom punom sazivu. Bećirović poručuje da nerad pojedinih poslanika trpe svi građani i oba entiteta”, javila je Kurić.

Izvor: Al Jazeera