Dan žalosti u Crnoj Gori i Rumuniji

Rumunski premijer Viktor Ponta kazao da identifikacija žrtava teče sporo, jer su dokumenti putnika ostali u olupini autobusa (AFP)

U Crnoj Gori i Rumuniji proglašen je Dan žalosti, zbog pogibije 18 rumunskih građana u saobraćajnoj nesreći u kanjonu Platije i tragične smrti četvorice mladića u Dobroj Vodi kod Bara.

Crnogorska Vlada takvu odluku donijela je u utorak navečer na telefonskoj sjednici, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću.

Rumunski premijer Viktor Ponta također je odlučio da se u srijedu proglasi Dan žalosti te je kazao da identifikacija žrtava teče sporo, jer su dokumenti putnika ostali u olupini autobusa.

U udesu rumunskog autobusa na magistralnom putu Podgorica-Kolašin, poginulo je 18 putnika, 29 je teško povrijeđeno, od kojih se četvoro i dalje nalaze u životnoj opasnosti, a uzrok nesreće još nije utvrđen.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević kazao je ranije da se udes dogodio kada je autobus, rumunskih registarskih tablica, iz zasad nepoznatih razloga, sletio sa mosta Ždrijelo, kod manastira Morača.

On je naveo da je autobus završio u provaliji dubokoj više od 30 metara.

Povrijeđene je obišao i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Rumunije Raed Arafat, koji se zahvalio Crnoj Gori na naporima kako bi se izbjegle još teže posljedice saobraćajnog udesa.

Rumunija je poslala dva specijalna medicinska aviona u Crnu Goru, kako bi bili vraćeni preživjeli putnici.

Tragedija kod Bara

Inače, Rumunija 26. juni slavi kao Dan zastave, nacionalnog simbola te zemlje. Ponta je rekao da će zastave u Rumuniji u srijedu biti spuštene na pola koplja, što, kako je rekao, govori o tome da nije vrijeme za slavlje.

Dan žalosti u Crnoj Gori proglašen je i zbog tragedije u barskom naselju Dobra voda u ponedjeljak, kada su prilikom čišćenja bunara poginula četiri mladića.

Nastradali su 29-godišnji Demir Olević i deset godina mlađi Vladimir Jeknić iz Podgorice, Ejup Hodžić i Nizet Carina iz Zenice.

Bunar dubine sedam metara čistio je Hodžić, a za crpljenje vode koristio je pumpu sa motornim sagorijevanjem, pa su mladići najvjerovatnije stradali od trovanja ugljen-monoksidom, pišu crnogorski mediji.

Izvor: Agencije