Žalba na oslobađanje Simatovića i Stanišića

Glavni haški tužilac je kazao da razumije razočarenje koje, nakon niza oslobađajućih presuda osjećaju mnogi (AP)

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine (ICTY) Serge Brammertz do petka najavljuje žalbu u vezi s presudom koju je donijelo Pretresno vijeće, a kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni svih optužbi.

Tužilašto Tribunala smatra da presuda sadrži više ozbiljnih grešaka koje su dovele do nepravednog ishoda, i da to treba ispraviti.

Od Žalbenog vijeća očekuje da se do kraja godine izjasni i o argumentima koji su uloženi za predmete Šainović i drugi, i Đorđević. Razmatra se i revizija žalbene presude u slučaju Gotovina i drugi, i obećava pomoć nacionalnim vlastima zemalja bivše Jugoslavije za krivično gonjenje zločina počinjenih u toku i nakon operacije Oluja.

Brammertz je u izjavi, datoj nakon pisma sudije Frederika Harhoffa u kojem je navedeno da je oslobađanje visokih zvaničnika rezultat političkog pritiska, rekao da je razočaran nedavnim oslobađajućim presudama.

Dodao je da razumije razočarenje koje nakon niza oslobađajućih presuda osjećaju mnogi, posebno zajednice preživjelih. 

Zabrinutost zbog ‘destruktivnih elelmenata’

Tužilaštvo je također razočarano. Iako oslobađajuće presude mogu biti pravedan rezultat sudskog postupka, one se moraju zasnivati na jasnoj analizi dokaza i pravnom obrazloženju“, napisao je Brammertz. 

Harhoff, danski sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izazvao je kontroverzu nakon što su mediji objavili njegovo pismo u kojem kritikuje nedavne oslobađajuće presude srpskim i hrvatskim ratnim komandantima. 

Harhoff je napisao da je “čuo da je predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron vršio pritisak na druge sudije da odobre oslobađanje bivših hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, generala nekadašnje Vojske Jugoslavije Momčila Perišića i visokih zvaničnika Službe bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića“. 

Brammertz je kazao da se Haško tužilaštvo neće upuštati u raspravu o pismu sudije Harhoffa, te da je “zabrinut zbog destruktivnih elemenata u raspravi koja je uslijedila nakon objave pisma”. 

“Naš glavni cilj je da omogućimo da Haški tribunal preostalim radom uvjerljivo pokaže legitimnost svojih postupaka, visoki kvalitet presuda i sposobnost da obezbijedi pravdu za žrtve u sukobima u bivšoj Jugoslaviji”, kazao je Brammertz. 

Glavni tužilac je kazao da Haški tribunal “mora uzeti u obzir kritiku” te iskoristiti konstruktivan aspekt ove rasprave kao “odskočnu dasku za ojačavanje svojih postupaka”, javio je BIRN-Justice Report.

Izvor: Al Jazeera i agencije