Suljagić: Prvi mart postoji zbog Dodika

Da nije Dodika i drugih mozgova koji prijete secesijom, a samim tim i ratom, Prvog marta ne bi bilo, kazao je Emir Suljagić (Al Jazeera)

Emir Suljagić, koordinator Koalicije nevladinih organizacija Prvi mart, kazao je da ta Koalicija postoji zahvaljujući Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske.

“Prvi mart postoji zahvaljujući Miloradu Dodiku. I ja se koristim i ovom prilikom da mu se javno zahvalim, jer mi i postojimo zbog njega i ovo što radi njegova vlast je učinilo više od bilo koga da probudi tihu većinu građana ove zemlje od kraja rata naovamo. Dakle, hvala Milorade”, riječi su prvog čovjeka Koalicije nevladinih organizacija Prvi mart Emira Suljagića, prenosi Fena.

“Da nije Dodika i drugih mozgova koji prijete secesijom, a samim tim i ratom, nas ne bi bilo. Ovo što mi radimo, kao što je to bio slučaj i u Srebrenici prošle godine, bio je odgovor na politiku iz RS-a. Oni su mislili da ćemo skrštenih ruku gledati i slušati kako na sedmičnoj osnovi gaze po onome što nam je najsvetije. I Prvi mart, kao i Glasaću za Srebrenicu, autentični je odgovor građana ove zemlje na secesionizam. Mi smo skupina građana koji su se organizovali da u okvirima postojećeg, duboko nepravednog, političkog sistema pokažemo da građani ove zemlje mogu secesionizam opaliti po zubima, da tako kažem”, izjavio je Suljagić.

‘Radovanje sudu’

Koordinator Prvog marta je u izjavi za Fenu dodao kako se istinski veseli mogućnosti da se Vlada Republike Srpske i Prvi mart “ponosaju” na nekom sudu.

“Mi bi, recimo, kao svjedoke pozvali roditelje Melihe Durić, curice od sedamnaest godina koja je u svojoj kući u Vlasenici pogođena snajperom u potiljak; porodicu Murata Badića koji je u Banjoj Luci kamenovan na smrt; porodicu povratnika iz Glogove kod Bratunca koji je ubijen nakon što su mu na imanju postavili minu. Potom bi pozvali roditelje nesrpske djece da daju izjave o tome kako se osjećaju zato što njihova djeca moraju obavezno da prisustvuju krsnim slavama; pozvali bi kao svog svjedoka i premijerku entiteta RS da objasni zašto Vlada RS sistematski i sistemski krši Ustav i zakone RS-a koji propisuju proporcionalnu zastupljenost u javnim institucijama. Krajnje je vrijeme da se aparthejd u RS-u izvede pred sud i biću iskreno zahvalan Vladi entiteta RS ako nam pruži priliku da domaću i svjetsku javnost upoznamo sa okupatorskom politikom koju provodi prema nesrbima u tom entitetu”, kazao je Emir Suljagić, koordinator Koalicije nevladinih organizacija Prvi mart.

Izvor: Agencije