Zašto je Albanija još tako daleko od EU-a

Prije deset godina u Solunu je odlučeno da Zapadni Balkan treba u Evropsku uniju. Albanija je od tada jedna od zemalja koja je uz Bosnu i Hercegovinu najdalje od tog cilja.

I vlast i opozicija slažu se da razlog ne dolazi izvana i za taj neuspjeh se međusobno optužuju.

U svakoj prodavnici suvenira u Tirani u ponudi su brojne varijante albanske zastave. Simbol su narodnog ponosa, a uz nju se najčešće može naći i ona evropska. Ona je simbol nacionalne težnje.

Podrška ulasku u EU

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović izvještava iz Tirane: “Albanija je zemlja u kojoj postoji tako velika želja za ulaskom u Evropsku uniju. Podrška je ogromna i prelazi 86 procenata. Zbog toga mnogi postavljaju pitanje – zašto je Tirana odabrala tako spor put ka Briselu?”

Ova zemlja je i dalje samo potencijalni kandidat. Vlada tvrdi da je od pada diktature devedesetih bilo potrebno državu izgraditi iz temelja, ali i da su vrata zatvorena zbog opstrukcije opozicije.

Grida Duma, zamjenica ministrice za evropske integracije, kaže: “Svi to žele, svi to znaju i prihvatili smo evropske kulturne vrijednosti i način kako se neke stvari rade. I pošto su Vladi važni evropski standardi, opozicija u nemogućnosti da nađe neki drugi način za postizanje svojih unutrašnjih ciljeva i dolaska na vlast, koči kandidatski status, tj. koristi ga da ucjenjuje.”

Opozicija odgovara da aktuelna vlast Demokratske partije traži izgovor.

Ditmir Bushati, predsjednik Parlamentarne komisije za EU integracije, kaže: “Vidimo lidere u regionu, uključujući Albaniju, kako su posvećeni samo kroz riječi, a ne kroz djela. I, imamo mnogo žrtvenih jaraca. Za Gruevskog, problem oko imena je žrtveni jarac. Za Nikolića, to je Kosovo. Za albanskog premijera Saljija Berišu opozicija je, nažalost, žrtveni jarac.”

Ipak, ostaje činjenica da je zemlja u nezavidnoj ekonomskoj situaciji sa upitnim rješenjem za brojna pitanja postavljena iz Brisela.

Delina Fico, ekspertkinja civilnog društva, smatra: “Mislim da nismo uradili dovoljno u borbi protiv korupcije na najvišem nivou i vladavini zakona. Iako se ne suočavamo sa međuetničkim i regionalnim problemima, suočavamo se sa preprekama oko demokratskog razvoja i održivog društvenog i privrednog razvoja.”

Ka boljem društvu

No, Albanija je svakako napredovala u poređenju sa startnim pozicijama.  

“Albanci razumiju nešto veoma važno, a to je da je proces pristupa Evropskoj uniji zapravo proces transformacije ka boljem društvu. Taj proces nudi više mogućnosti za građane i za poslovanje. Nudi bolji kvalitet života, čišći zrak, zaštitu potrošača i bolju vladavinu zakona”, objašnjava Ettore Sequi, ambasador EU-a u Tirani.

EU integracije jedan su od glavnih aduta na parlamentarnim izborima u nedjelju i jedna od rijetkih stvari oko koje se dvije glavne koalicije ne spore.

Ipak, ko god da pobijedi mora spriječiti da Albanija ostane izolovana u regionu koji želi u Evropsku uniju.

Izvor: Al Jazeera