Sveštenik osuđen na 20 godina zatvora

Glavni pretres u postupku protiv suspendiranog sveštenika počeo je 17. januara (Al Jazeera)

Suspendirani sveštenik Branislav Peranović (55) proglašen je krivim u Višem sudu u Šapcu za teško ubistvo Nebojše Zarupca (39) i izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od 20 godina.

Nakon izricanja prvostepene presude, Peranoviću je produžen pritvor.

Istražni sudija i portparol šabačkog Višeg suda Slobodan Velisavljević rekao je Tanjugu da je Peranović osuđen na 20 godina zatvorske kazne, jer je proglašen krivim za ubistvo štićenika Centra za odvikavanje od droge “Sretenje” u Jadanskoj Lešnici, čiji je on bio upravnik.

U saopćenju Višeg suda u Šapcu se navodi da je Peranović proglašen krivim da je 6. augusta prošle godine, u Jadranskoj Lešnici na svirep način lišio života Nebojšu Zarupca, štićenika Pravoslavnog centra za bolesti zavisnosti “Sretenje”.

Porodica nezadovoljna kaznom

Zarupca, koji je namjeravao da napusti Centar, Peranovićevi saradnici su odveli u pomoćnu kuću, u koju je zatim došao okrivljeni sveštenik kako bi žrtvu uvjerio da ostane u toj ustanovi, pa je tada došlo do verbalnog sukoba i tom prilikom optuženi je štićeniku zadao brojne udarce drvenim štapom, pesnicama i nogom.

Ti udarci doveli su žrtvu do teških bolova i patnje, i do opsežnih povreda u predjelu glave, trupa i udova, koje su prouzrokovale gubitak velike količine krvi, a zatim i do smrti oštećenog, piše u saopćenju.

Advokat porodice Zarubac Dušan Pašić izjavio je da nije zadovoljan presudom i da će uložiti žalbu na pravnu kvalifikaciju počinjenog djela, koje je sudsko vijeće proglasilo ubistvom sa eventualnim umišljajem, kojom će zahtijevati da okrivljenom bude povećana zatvorska kazna.

Pašić smatra da u tom krivičnom djelu nije bilo umišljaja, kao ni razjarenosti okrivljenog, kako je psihijatrijski vještak protumačio Peranovićevo stanje pri činu ubistva.

I odbrana se žali

On je objasnio da je i sam Peranović u procesu suđenja rekao da je žrtvi govorio “lezi da te bijem”, što je Zarubac poslušao i trpio batine, i onda ustao da razgovaraju, a taj ciklus je ponovio više puta.


Peranović je upravljao centrom u kojem su
brutalno prebijani štićenici

Na tim činjenicama bit će zasnovana njegova žalba, istakao je Pašić i naveo da je i odbrana najavila ulaganje žalbe, jer smatra da Peranović nije kriv.

Rok za žalbu je 15 dana od pismenog dostavljanja presude objema stranama.

Glavni pretres u postupku protiv suspendovanog sveštenika počeo je 17. januara.

Peranović je poznat u srbijanskoj javnosti kao upravnik rehabilitacijskog centra “Crna Reka”, u kojem su brutalno prebijani štićenici, što je prikazano na videosnimku 2009. godine. 

Kada je Srpska pravoslavna crkva osudila njegovo ponašanje, napustio je manastir. Ali, to mu nije smetalo da se 2010. zaposli u drugom centru.

Izvor: Agencije