Odbijene žalbe u slučaju Budimir

Tužilaštvo BiH smatra da ne postoji opasnost od ometanja krivičnog postupka utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se odbijaju, kao neosnovane, žalba Tužilaštva BiH i branilaca osumnjičenih u predmetu Živko Budimir i drugi, a pobijano prvostepeno rješenje od 5. juna potvrđuje, javila je Fena. 

U saopćenju iz Suda BiH u petak je navedeno da je rješenje doneseno 17. juna.

Odlučujući u konkretnom slučaju, Vanpretresno vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovane žalbene prigovore Tužilaštva BiH, smatrajući da ne postoji opasnost od ometanja krivičnog postupka utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, niti opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak.

Neosnovane žalbe

Pored toga, Sud BiH ne smatra osnovanim ni alternativni prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje predložene mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama, odnosno mjere zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti.

Vijeće je kao neosnovane odbilo i žalbene prigovore branilaca kojim se ukazivalo da u pobijanom rješenju nije dostignut standard osnovane sumnje te da se osnovana sumnja, između ostalog, zasniva na nezakonitim dokazima. 

Također, kada je riječ o nadležnosti Suda BiH, Vanpretresno vijeće odbilo je kao neosnovane žalbe branilaca i zaključilo da je Sud BiH u konkretnom predmetu stvarno nadležan.

Žalba protiv ovog rješenja vanpretresnog vijeća Suda BiH nije dopuštena, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Suda BiH. 

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je primao mito da bi davao pomilovanja osuđenicima. Na slobodu je pušten 24. maja.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada