Makedonski poslodavci traže manje praznika

Za većinu Makedonaca neradni je dan. Pravoslavci obilježavaju praznik Duhovi. Mnogi produženi vikend provode u Grčkoj na moru.

Iz Udruženja poslodavaca poručuju kako i dalje smatraju da se broj neradnih dana u državi mora smanjiti. Ima ih šesnaest. Sindikalci se s tim ne slažu. 

“Prazne ulice u Skoplju gdje se slavi 11 državnih praznika“, izvještava u petak Boris Gagić iz makedonske prijestolnice.

Plaćeni ili neplaćeni dani

Uz te neradne dane, pravoslavni Makedonci imaju još dodatnih pet, za vjerske praznike, poput Duhova. Vlast je mislila i na građane druge vjeroispovjesti – muslimane, katolike ili jevreje. I oni imaju pravo na plaćeno odsustvo za svoje vjerske praznike.

Previše je neradnih dana u državi, smatraju poslodavci. Pokrenuli su pitanje da se smanji broj praznika.

“Predlažemo da 12 dana budu plaćeni praznici, državni ili vjerski a četiri da se praznuju, ali da to budu radni dani. Druga mogućnost je da ta četiri dana budu neradni, ali i neplaćeni, kako bi se smanjili naši troškovi“, govori Belinda Nikolovska iz Makedonskog udruženja poslodavaca.

Neće se s tim složiti sindikalci. Javnost upozoravaju na kršenje radničkih prava. Onih koji rade dok drugi praznuju.

Vlada protiv izmjena

“Kada sve saberemo, možda nekome izgleda da je puno neradnih dana za radnike u javnoj administraciji, međutim nije za one u privatnom sektoru. Iako neki poslodavci posjeduju dozvole za rad praznikom, pitanje je da li se praznična dnevnica isplati onima koji rade taj dan“, kaže Mirjana Andreska iz Konfederacije slobodnih sindikata Makedonije.

Izmjena zakona o praznicima mora proći Ekonomsko-socijalni savjet. Poslodavci guraju promjene zakona, a sindikalci su protiv. Treći član savjeta – Vlada, ranije je poručila da će se teško udovoljiti želji poslodavaca.

Sadašnja izvršna vlast upravo je i donijela zakon o praznicima, kojeg su ocijenili, u duhu demohrišćanskih vrijednosti, izvještava Boris Gagić.

Izvor: Al Jazeera