Aktivisti MANS-a pušteni na slobodu

Skupština Crne Gore u srijedu usvojila povećanjePDV-a sa 17 na 19 posto (Al Jazeera)

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović i nekoliko aktivista te NVO saslušani su, pa pušteni na slobodu, nakon što su ranije u petak privedeni zbog kršenja javnog reda i mira.

Advokat MANS-a Veselin Radulović kazao je nakon saslušanja da su aktivisti MANS-a trebali biti kažnjeni po skraćenom postupku, ali da je, nakon što je sudiji predočio da smatra da su neosnovano privedeni i da nije jasno šta im se stavlja na teret, sudija odlučio da pretres odloži za 8. jul, navode podgorički mediji.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović i nekoliko aktivista te NVO privedeni su u petak u policiju, nakon performansa koji su postavili ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

Aktivisti MANS-a su privedeni zbog, kako je rečeno, kršenja javnog reda i mira i ugrožavanja državne imovine.

Prije nego što su privedeni, oni su prosuli crvenu farbu na stepenice ispred ulaza u Skupštinu i nosili transparent s slikom predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, na kom je pisalo “Čovjek se drži za riječ a…”.

MANS je performansom protestirao zbog toga što je Krivokapić u srijedu u parlamentu glasao za povećanje Poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 posto.

Aktivisti su naveli da je glas Krivokapića bio presudan da parlament prihvati prijedlog Vlade o povećanju PDV-a.

Policajci su, kao razlog privođenja, naveli uništavanje državne imovine i kršenje javnog reda i mira.

Službenici skupštinskog osiguranja su stigli u policiju da bi dali izjave o događaju, nakon čega će uslijediti saslušanje privedenih, javljaju podgoričke Vijesti.

Izvor: Agencije