Skupština Srbije o borbi protiv korupcije

Poslanici će raspravljati o dokumentu koji je izradila radna grupa Ministarstva pravde (Al Jazeera)

Nacionalna strategiju za borbu protiv korupcije za period od 2013. do 2018. godine, koju je svojila Vlada Srbije, stigla je u skupštinsku proceduru. Poslanici će o tom dokumentu, koji je izradila radna grupa Ministarstva pravde i državne uprave u saradnji sa drugim ministarstvima, raspravljati na današnjoj vanrednoj sjednici, javlja Tanjug.

Nakon višemjesečne javne rasprave, Ministarstvo je predložilo Strategiju koja će, kako se navodi u tom dokumentu, omogućiti strateško planiranje i stvaranje efikasnog antikorupcijskog sistema u Srbiji u narednih pet godina.

Finansiranje stranaka

Najvažnije novine Strategije, koja sadrži preporuke članova Evropske komisije, kao i drugih stručnjaka iz EU, odnose se na republičke političke stranke, čije bi finansiranje ubuduće trebalo da kontrolira Državna revizorska institucija.

U izradi tog teksta učestvovala je i domaća stručna javnost, kao i predstavnici civilnih organizacija.

Tim dokumentom definirano je šest strateških principa u borbi protiv korupcije – načelo vladavine prava, načelo nulte tolerancije na korupciju, odgovornosti, sveobuhvatne primjene mjera i saradnje svih nivoa vlasti, kao i načela efikasnosti i transparentnosti.

Redovna analiza

Planirano je da Ministarstvo pravde i državne uprave na svaka tri mjeseca analizira sprovođenje Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Prilikom sprovođenja te Strategije, državni organi, kao i druge relevantne institucije i organizacije koji su uključeni u prevenciju i borbu protiv korupcije, dužni su da postupaju po načelima vladavine prava kojom se garantira zakonitost, jednakost pred zakonom i prava svih građana na pravna sredstva.

Kao mjere za uspostavljanje sistema bolje prevencije od koruptivnih pojava Strategija predviđa da sistem zapošljavanja i napredovanja u organima javne vlasti bude isključivo na osnovu kriterijuma i zasluga, kao i da bude osigurana transparentnost u radu organa javne vlasti.

Akcioni plan predviđa precizne rokove za ispunjenje ciljeva predviđenih Strategijom, zatim konkretne mjere i zaduženja institucija sistema odgovornih za sprovođenje aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Početkom sedmice Vlada je usvojila Predlog Nacionalne strategije za reformu pravosuđa i Akcioni plan za njeno sprovođenje, dok se na jesen očekuje da bude finalizirana i radna verzija Nacionalne strategije za reformu državne uprave.

Izvor: Agencije