Zoran Zaev nasljednik Crvenkovskog

Najveća partija makedonske opozicije – Socijaldemokratski savez na kongresu izabrala je novog lidera, Zorana Zaeva.

Istovremeno, sa mjesta predsjednika otišao je dugogodišnji lider partije Branko Crvenkovski koji je podnio ostavku i odbio novu kandidaturu.

U vrijeme njegovog posljednjeg četvorogodišnjeg mandata, stranka je pretrpjela poraz na parlamentarnim izborima 2011. godine i na ovogodišnjim lokalnima izborima.

Crvenvkoski je imao tri potencijalna nasljednika – potpredsjednika stranke Zoran Jovanovski, gradonačelnika Strumice Zoran Zaev i bivšeg direktora obavještajne službe Kire Naumov.

Osnovani 1991.

Samo dan ranije od kandidature je odustao Igor Ivanovski, koordinator poslaničke grupe SDSM u Parlamentu.

Socijaldemokratski savez Makedonije osnovan  je u aprilu 1991. godine.

Promjena u vrhu najjače opozicione stranke u Makedoniji mogla bi utjecati i na promjenu ukupne političke scene.

Šta znači odlazak Branka Crvenkovskog, dugogodišnjeg predsjednika SDSM-a, u atmosferi žestokih političkih sukobljavanja i očekivanja značajnijih reformi u toj zemlji, pogledajte u priči Stefana Goranovića iz Skoplja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Promjena u vrhu najjače opozicione stranke u Makedoniji mogla bi uticati i na promjenu ukupne političke scene. Šta znači odlazak Branka Crvenkovskog, dugogodišnjeg predsjednika SDSM-a, u atmosferi žestokih političkih sukobljavanja i očekivanja značajnijih reformi u toj zemlji, u priči Stefana Goranovića iz Skoplja.

Published On 02 Jun 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO