Politički vrh Srbije razmatrao mjere štednje

U Beogradu je održan sastanak lidera vladajuće koalicije, Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića, posvećen ekonomskoj situaciji i mjerama za njeno poboljšanje.

Predsjedništvo Srpske napredne stranke je na prijepodnevnoj sjednici ovlastilo lidera stranke Vučića da u razgovorima sa koalicionim partnerima insistira na tri stava za poboljšanje ekonomske situacije – fiskalnoj disiplini, popravljanju investicione klime i efikasnoj reformi javnih preduzeća, državne uprave i rješavanju pitanja preduzeća u restrukturiranju, rekla je potpredsjednica SNS Zorana Mihajlović.

Vučić je ranije najavio da će se založiti za mjere koje će biti “lekovite za našu zemlju i naše društvo, ma koliko bile teške i nepopularne””.

‘Srbija daleko od bankrota’

On je ponovio da je mnogo bitnije da se obezbijedi da narod ne živi jednako loše ili još lošije nego da se misli na podršku birača:

“Bolje da imamo 20 odsto podrške manje, a da imamo 10 ili 15 odsto zaposlenih više. Mislim da je to odgovorno ponašanje”, rekao je Vučić i dodao da ostaje da se vidi da li će to prihvatiti koalicioni partneri SNS.

Dačić je u subotu u Jagodini rekao da je Srbija daleko od bankrota, ali da je ekonomska situacija teška i da će o mjerama štednje za pokrivanje budžetskog deficita razgovarati s prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom Mlađanom Dinkićem.

“Javna potrošnja mora da se smanji, ali je problem kod penzija i plata zato što su one male. Sigurno je da se teret krize ne može prevaliti samo na najsiromašnije, o tome ćemo razgovarati. Nama nije u cilju politika zamrzavanja ili smanjenja plata i penzija”, kazao je lider SPS i premijer.

On je istakao da to nije ničiji politički stav, već da realni podaci govore da plate i penzije ne treba smanjivati, ali je “pitanje koliko brzo treba da rastu imajući u vidu ekonomsku situaciju”.

“I o tome ćemo razgovarati u narednim danima”, najavio je Dačić.

Prema njegovim riječima, osnovni problem koji je nastao u javnim finansijama je manji priliv u budžetu.

“To znači da je privredna aktivnost slabija nego što je predviđeno i drugo da možda postoji deo sive ekonomije koji nije zahvaćen kontrolom države. Treba raditi na jednom i drugom”, rekao je Dačić i ocijenio da u ovom slučaju nije važno samo šta kažu političari već stručnjaci iz ove oblasti.

Plan mora biti dugoročan, mora da se donese za narednih deset godina i da se ostvari visoka stopa društvenog rasta a to ne može bez dobijanja datuma za početak pregovora s EU, ocijenio je Dačić.

On je kazao da je neophodno da postoji politička stabilnost i regionalna stabilnost da bi se postigao cilj da Srbija živi bolje.

Dačić je ocijenio da bi prodaja Telekoma bila opravdana “u smislu podsticanja društvenog razvoja”.

“To znači da neće u Srbiji biti prodaje važnih državnih resursa zbog toga da bi se pokrile neke rupe ili deficit u budžetu”, rekao je Dačić i istakao da Vlada nikada nije imala kao svoju politiku politiku rasprodaje državne imovine.

Ministar Dinkić je rekao da smanjenja socijalnih davanja i penzija neće biti, dok će o mogućem zamrzavanju plata vlada narednih dana postići konsenzus.

‘Penzije neće biti smanjivane’

“Narednih dana izaći ćemo sa konkretnim merama. Mislim da su razmišljanja Fiskalnog saveta ispravna, ali moramo postići konsenzus. Penzije neće biti smanjivane, to je sigurno, ali će stepen i dinamika njihovog povećanja zavisiti od ukupnog stanja u društvu”, rekao je Dinkić u četvrtak u Skupštini Srbije.

On je dodao da razmišlja o mogućnosti da predloži da se smanje plate u administraciji, precizirajući da se to odnosi na republičku, pokrajinsku i lokalnu administraciju.

Dinkić je naglasio i da će racionalizacije u javnom sektoru biti, kao i ograničavanja broja zaposlenih i predočio da se za taj posao upravo razrađuju mere i najavio da će u junu biti napravljen registar svih zaposlenih u javnom sektoru.
 

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO