Meron na čelu žalbenog vijeća u predmetu Prlić

Meron (lijevo) predsjedao žalbenim vijećem koje je oslobodilo Gotovinu i Markača (AFP)

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron imenovao se za predsjednika peteročlanog žalbenoga vijeća koje će odlučivati o žalbama u predmetu “Prlić i drugi”, te za suca koji će odlučivati o proceduralnim pitanjima u tom postupku.

Amerikanac Meron predsjedavao je žalbenim vijećem koje je oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Njega je nedavno optužio danski sudac na ICTY-iju Frederik Harhoff da je vršio pritisak na suce da donesu oslobađajuće presude u nekoliko predmeta, prenosi Hina.

Harfhoff je izrazio sumnje da su nedavne oslobađajuće presude visokim hrvatskim i srbijanskim časnicima i dužnosnicima donesene pod političkim pritiskom SAD-a i Izraela.

Meron je u žalbeno vijeće imenovao i trojicu sudaca koji su s njim donijeli pravomoćnu presudu “Gotovina-Markač” Carmela Agiusa, Fausta Pocara, Patricka Liptona Robinsona i Kineza Liua Daquna.

Zahtjevi odbrane

Američki sudac morat će kao jednu od prvih odluka donijeti onu o zahtjevima odbrane bosanskohercegovačkih Hrvata i tužitelja koji su tražili produženje roka za najavu žalbe.

Predsjednik Haškog suda u svom obraćanju Vijeću sigurnosti ovog mjeseca već je izvijestio kako postoji mogućnost da žalbeni postupak u predmetu “Prlić i drugi” preuzme tzv. rezidualni mehanizam Suda, što bi se dogodilo u slučaju produženja roka za najave žalbi na presudu koja je napisana na 2.629 stranica.

Šestericu bivših čelnika Herceg-Bosne ICTY je u maju osudio na kazne zatvora od 10 do 25 godina zbog zločina nad Bošnjacima tokom rata u BiH koje su osmislili u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Bivši predsjednik samoprozvane Vlade Heceg-Bosne u BiH Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Izvor: Agencije